Teadlane: päikese aktiivsuse maksimum tuleb pigem madalam kui eelmised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu observatooriumi direktor Laurits Leedjärv.
Tartu observatooriumi direktor Laurits Leedjärv. Foto: Margus Ansu.

Tartu Observatooriumi vanemteadur Laurits Leedjärv arvab, et päikesetormi tagajärjel midagi väga katastroofilist ei juhtu. Leedjärv usub, et elame ka peale 2013. aastat rõõmsalt edasi.

«Arvan, et midagi väga katastroofilist ikka ei juhtu. Seni arvati, et 2012-2013 Päikese aktiivsuse maksimum tuleb pigem madalam kui eelmised,» ütleb Tartu Observatooriumi vanemteadur Laurits Leedjärv.

«Mõned suured pursked viimasel ajal on andnud teatud alust selle prognoosi ülevaatamiseks. Võib-olla tuleb tõesti võimsam maksimum, aga kui palju täpselt, ei tea keegi, » lisas Leedjärv

«Inimkonna elu sõltub järjest rohkem igasugu kõrgtehnoloogiast, sealhulgas kosmoses asuvast. 19. sajandil või ka 20. sajandi keskpaiku Päikese plahvatused meile palju korda ei läinud. Nüüd on oht tehnikale olemas.»

«Aga jällegi, väga raske on ennustada, mis täpselt võib juhtuda. Ma ei pea end pädevaks kommenteerima, kuidas õnnetusi ära hoida. Igal juhul on inimkonna huvides arvestada keskkonnaga, kus me elame. Päike elab oma loomulikku elu, temal ei ole «sooja ega külma» sellest, kuidas inimesed ühel tema ümber tiirleval kivikamakal hakkama saavad. Aga usun, et elame ka aastal 2013 või 2014 rõõmsalt edasi, » ütles Leedjärv.

USA kosmoseagentuur hoiatas juba 2006. aastal, et alates 2010. aastast Päikese aktiivsus suureneb ning 2012. või 2013. aastal on oodata ülitugevat päikesetormi.

2008. aastal avalikustas USA teaduste akadeemia sünge raporti, mis juhtuks nii-öelda halva kosmilise ilma tagajärjel. Tõdeti, et selline torm võib hävitada tänapäeva arenenud ühiskonna alustalaks oleva tehnoloogia, millele järgneb majanduse kokkuvarisemine ning kaos. Suurlinnu ohustab elektrist ilmajäämine, infrastruktuuri kokkuvarisemine, toidu ja vee lõppemine. Selle tagajärjel võivad tekkida rahutused ning hakata levima haigused. Miljonid inimesed võivad hukkuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles