Meedia: Islandi peaminister müüs enne 2008. aasta kriisi kõik varad (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi peaminister Bjarni Benediktsson.
Islandi peaminister Bjarni Benediktsson. Foto: Reuters/ScanPix

Islandi peaminister Bjarni Benediktsson müüs kõik oma Giltniri panga investeerimisfondi varad maha enne, kui valitsus 2008. aasta finantskriisi ajal panga riigistas, kirjutas reedel mitu meediaväljaannet.

Islandi ajaleht Stundin, agentuur Reykjavik Media ja briti Guardian kirjutasid, et toonane parlamendiliige Benediktsson müüs oma varad Giltniri pangas maha mõni tund enne seda, kui riik eriolukorra seaduse alusel kolm panka üle võttis.

Benediktsson, keda koos mitme teise Islandi poliitikuna mainitakse nn Panama paberites, eitab süüd.

Ajakirjandus tugineb väidetavalt ametlikele dokumentidele ja e-kirjadele, asetades peaministri 28. oktoobri ennetähtaegsete valimiste eel täbarasse olukorda.

Islandi valitsus lagunes septembris, kuna üks koalitsioonipartneritest lahkus, sest oli avastanud, et Benediktsson varjas oma isa seotust kunagise kohtuvaidlusega.

2008. aastal parlamendi majanduskomisjoni kuulunud Benediktsson müüs Guardiani andmetel õigel hetkel maha 119 miljoni Islandi krooni (971 000 euro) eest varasid.

Ajakirjanduse käsutuses olnud dokumentide põhjal oli ta lähedastes suhetes Glitniri panga juhtidega, mis viitab potentsiaalsele huvide konfliktile tema kui parlamendiliikme ja pangakliendi vahel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles