Barbie tootjat süüdistatakse tarkade mänguasjadega laste järel nuhkimises

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digitaalne lapsehoidja Aristotle.
Digitaalne lapsehoidja Aristotle. Foto: Mattel

Barbie nukkude poolest tuntud mänguasjatootja Mattel katkestas oma plaani tuua turule digitaalne lapsehoidja, pärast seda, kui erinevad lastekaitse grupid hakkasid protesteerima seadme turvalisuse ja privaatsuse üle.

Mattel kuulutas jaanuaris välja Amazon Echo sarnase seadme nimega Aristotle, mida reklaamiti, kui järgmist suurt tehnoloogilist sammu laste kasvatamisel. Seade kombineeris endas targa kõlari, digitaalse assistendi funktsionaalsuse ja kaamera, mida saanuks kasutada laste jälgimiseks. Nii kaamera kui kõlari mikrofon olid ühendatud internetiga.

Tehisintellektiga varustatud Aristotle oli Matteli sõnul võimeline laulma unelaule, rääkima enne magama jäämist lugusid, lohutama nutvaid lapsi ja õpetama isegi tähestikku. Lisaks sellele said vanemad tänu telefonirakendusele alati vaadata, mida nende laps teeb.

USA mittetulunduslik lastekaitse organisatsioon nimega Commercial-Free Childhood (Kommertsi vaba lapsepõlv) hakkas seadme vastu allkirju koguma ning kokku saadi üle 17 000 allkirja. Peatselt hakkasid vidina vastu protesteerima ka laste psühholoogid ja isegi mõned poliitikud (senaator Edward J. Markey ja Joe Barton), kes kahtlesid seadme turvalisuses.

Mattel tunnistas plaani koguda laste kohta andmeid, kuid rõhutas, et kõik ühendused pidavat olema krüpteeritud ja kogutud andmeid mitte kellelegi edasi ei müüda. Infot koguti väidetavalt hoopis kasutajakogemuse parandamiseks. Commercial-Free Childhood leidis aga, et iga lapse magamistuba peaks olema korporatiiv-nuhkimisest vaba.

Juulis andis Mattel järgi ning nende senine mänguasjade tehnoloogia eest vastutav juht lasti lahti. Peatselt sama ameti peale võetud Sven Gerjets vaatas projekti uuesti üle ning leidis, et toode ei lähe välja laskmisele.

Tegu pole esimese korraga, kus Mattel laste kohta andmeid kogub. Eelmisel aastal jäi ettevõte vahele Barbie nukuga, mis salvestas vestlusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles