Keskfraktsiooni mitteametlik seisukoht: kooseluseadus tuleb tühistada (25)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid.
Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid. Foto: Sander Ilvest

Keskfraktsiooni mitteametlikuks seisukohaks on kooseluseaduse kehtetuks tunnistamine, teatas õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid Postimehele. 

«Fraktsiooni üldine hoiak, tänane hoiak on esimene lugemine lõpetada. Nii, nagu hääletasid ka keskfraktsiooni liikmed EKRE ja IRLiga ühte liini, et kooseluseadus tühistada,» selgitas Karilaid fraktsiooni mitteametliku seisukohta. Ta lisas, et küsimust ei pandud hääletusele, samuti ei protesteerinud keegi mitteametliku seisukoha vastu. 

Enne fraktsiooni ametliku seisukoha avaldamist kutsuti Karilaid tänasele koalitsiooninõukogu nõupidamisele. «Näeme, et võivad tekkida probleemid, kuna sotsid on väga jäigalt end positsioneerinud,» lisas Karilaid. 

Mis saaks aga kooseluseaduse kehtetuks tunnistamise seaduse teisest ja kolmandast hääletusest, seda on raske hetkel ennustada. Karilaiu seisukoht on panna eelnõu niivõrd kauaks seisma, kuni on selge nägemus, kuidas edasi minna. Karilaid kinnitas, et Keskfraktsiooni eesmärk on jõuda IRLi ja sotsidega kokkuleppele. 

Sarapuu: kooseluseaduse tühistamine teisele lugemisele 

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kersti Sarapuu kinnitas Postimehele, et fraktsioonil läks kiireks teiste teemadega, mistõttu fraktsiooni ametliku seisukoha aruteludeni ei jõutud. «Aga küll me jõuame selleni,» märkis ta. 

Täpsustades, kas fraktsiooni mitteametlikuks seisukohaks on kooseluseadus tühistada, vastas Sarapuu järgmist: «Pigem on see, et läheks teisele lugemisele. Et esimese (lugemise - A.P.) läbida.» Mida sellega saavutada üritatakse? «Esiteks on võimalik muudatusettepanekuid juurde teha, kui kellelgi selleks soov avaneb, ja võetakse debatiks rohkem aega, et arutleda selle teema üle.»

«See on mitteametlik seisukoht, aga selle üle me veel räägime,» kinnitas Sarapuu. 

Ratas: Keskfraktsioon ei arutanud seda küsimust

Peaminister Jüri Ratase sõnul on koalitsioon silmitsi realistliku olukorraga, kus kooseluseadus ei liigu kummaski suunas. «XIII koosseis saab olema vahekoosseis. Ei näe ma seda jõudu, et seda kooseluseadust siis katkestatakse või lõpetatakse ja ma ei näe ka seda, et minnakse rakendusaktidega edasi,» kommenteeris Ratas koalitsiooninõukogu nõupidamise järel ajakirjanikele. 

Jaanus Karilaiu väidete kommentaariks, nagu oleks Keskerakonna mitteametlikuks seisukohaks kooseluseaduse kehtetuks tunnistamise poolt hääletada, vastas Ratas järgmiselt: «Keskerakonna fraktsioon ei arutanud seda täna, seda ütles ka fraktsiooni esinaine.»

Kõva: see pole teema, mille pärast koalitsiooni lõhki läheb 

Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimees märkis, et kooseluseaduse küsimuses on ühel pool ühtne EKRE ja teisel pool sotsiaaldemokraadid, viimased hääletavad ühiselt kas siis EKRE eelnõu vastu või siis kooseluseaduse poolt. Teistes erakondades niivõrd üksmeelsed ei olda. «Nagu eelmises koalitsioonis (IRL, Reformierakond, SDE), nii ka tänases koalitsioonis teadsime algusest peale, et meil puudub üksmeel. Ehk siis IRL on ühes ääres, sotsiaaldemokraadid teises ääres ja Keskerakond on keskel,» selgitas Kõva. «See pole see teema, mille pärast koalitsioon peaks lõhki minema või koalitsiooni tervis halvenema. See on teada teema,» lisas ta. 

Sotsiaaldemorkaadi sõnul on kurb, et ühest EKRE algatatud teemast nii palju enne kohalikke valimisi räägitakse. «See EKRE eelnõu on nii mõttetu, et see tuleb kohe siit menetlusest ära saata,» ütles Kõva, lisades, et kui Vabaerakond ja Keskerakond soovivad kooseluseadust paremaks muuta, on neil see võimalus olemas. 

Kõva arvates võiks kooseluseaduse tühistamise asemel hoopis rakendusaktidega tegeleda. «Aga me ju teame, et ka selleks ei ole siin jõudu. Seega las nad seal siis olla,» nentis ta. 

Seeder: arutelu varjutab kohalike valimiste põhiteemasid 

IRLi esimees Helir-Valdor Seeder kinnitas, et erakond on võtnud ühtse seisukoha ning lähtub 2014. aasta eestseisuse otsusest. «Meil on väärtuspõhine hoiak erakonnal välja kujunenud ja tõepoolest, kui peaks minema hääletusele, siis meie fraktsioon toetab kooseluseaduse tühistamist,» sõnas Seeder, lisades, et tõenäoliselt on eri seisukohal Maire Aunaste, kes on varasemalt hääletanud näiteks kooseluseaduse rakendusaktide poolt. 

«Koalitsiooni tervisega selle eelnõu sidumine on olukorra üledramatiseerimine,» sõnas Seeder, toonitades, et erakondade eri seisukohad kooseluseaduse suhtes olid teada juba koalitsioonilepingu sõlmimisel ning just see oli ka põhjus, miks seda eraldi leppes kokku ei lepitud. «Ja kui selles küsimuses minnakse saalis arutama, siis ega need erimeelsuses saalis kusagile ära ei haju,» märkis Seeder. 

IRLi esimehe sõnul on kahetsusväärne, et kooseluseaduse arutelu on kohalike valimiste eel saanud üheks põhiteemaks ning varjutab näiteks haldusreformiga seotud uute omavalitsuste tekke või omavalitsuste tulubaasi muutumise teemad. «See teema on tapnud ära kohalike valimiste põhiteema,» ütles Seeder kokkuvõtteks. 

Arutelu peaks toimuma neljapäeval 

Riigikogu õiguskomisjon otsustas üle-eelmisel nädalal, et EKRE algatatud kooseluseaduse kehtetuks tunnistamise eelnõu jõuab suurde riigikogu saali 12. oktoobril, kolm päeva enne valimisi. Samal päeval toimub ka Keskerakonna esitatud olulise tähtsusega riikliku küsimuse «Ida-Virumaa tulevikuperspektiivid» arutelu, kusjuures ettepanek selleks tehti samuti möödunud nädalal.

Fraktsioon võib kalendriaasta jooksul algatada ühe olulise tähtsusega riikliku küsimuse arutelu ning Keskerakond otsustas seda võimalust kasutada just möödunud nädala lõpus. Et istungi aeg on piiratud, lükkub kooseluseaduse tühistamise arutelu tõenäoliselt edasi, kirjutas Postimees eelmisel nädalal.

Lisaks EKREle toetab seaduse tühistamist ka Isamaa ja Res Publica Liit, ehkki fraktsiooni liikmete seiskoht selgub IRLi fraktsiooni ja erakonna esimehe Helir-Valdor Seedri sõnul sellel nädalal toimuval koosolekul. Sotsiaaldemokraadid on kooseluseaduse tühistamise vastu, Vabaerakond soovib jätta hääletamata. Suvel IRList lahkunud Margus Tsahkna ja Marko Mihkelson kinnitasid ERRile, et ei toeta EKRE eelnõu.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles