Reiljan pääseb kokkuleppega vanglast ja maksab 33 000 eurot trahvi (2)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmandat korda korruptsioonis süüdi mõistetud kunagine keskkonnaminister Villu Reiljan pääseb riigiprokuratuuriga kokkuleppele minnes Edgar Savisaare protsessil vanglakaristusest ja saab läbirääkimiste tulemusena karistuseks rahalise trahvi suuruses 33 320 eurot.

Kokkuleppe peab kinnitama veel kohus. Kohus teeb otsuse teatavaks 19. oktoobril.

Altkäemaksu vahendamises süüdistatud Reiljan on varem kohtu poolt karistatud kahel korral. Teo toimepanemise ajal 2014. aasta detsembris käsitleti tema tegevust pistise vahendamisena, mille karistusmäärad olid madalamad. Reiljan oli kuriteo toimepanemise ajal veel katseajal. Reiljani rahaline karistus arvestati 350 päevamäära ulatuses. Reiljanil tuleb tasuda veel sundraha.

Reiljani kaitsja vandeadvokaat Margus Mugu ütles, et nad jäid kokkuleppega väga rahule.

Postimees kirjutas juba enne Savisaare protsessi algust, et Reiljan püüab prokuratuuriga diili tehes vanglakaristusest pääseda.

Kokkuleppe saamiseks pidi Reiljan kohtus tunnistama oma endise ülemuse, Silikaat Grupi omaniku Vello Kunmani vastu. Läbirääkimisi pidasid Reiljani kaitsjad, sealhulgas tema tütar, vandeadvokaat Kaidi Reiljan-Sihvart, selleks prokuratuuriga suvi läbi. Augustis eraldas maakohus Reiljani materjalid Keskerakonna eksjuhi Edgar Savisaare, poliitikute ja ettevõtjate kriminaalasjast kokkuleppemenetluseks.

«Ma eksisin ja ma pean tunnistama, et on piinlik kolmandat korda siin seista ja anda vastuseid asjas, mis võiks olemata olla,» sõnas Harju maakohtus tunnistajapinki läinud Reiljan.

Katkend Reiljani tunnistusest

/-/

«Mul oli üks konjak antud jõulukaardiga. Andsin need üle ja ütlesin ka seda, et boss (Vello Kunman – toim) teatab, et ta on nõus Keskerakonda toetama 20 000 euroga. Siis me rääkisime üldpoliitilistest teemadest. Siis ma rääkisin ka Vello Kunmani murest, et tal on tunne, et teda takistatakse asjatult.»

-Mis Savisaar ütles?

«Et raha on ikka vaja parteil, mis on ka täitsa loogiline.»

-Milline oli linnapea reaktsioon kirjeldusele?

«Tema ütles mulle niimoodi, et asja uuritakse, et võib-olla annab klaarida.»

/-/

«Edgar Savisaarega jäi jutt, et keegi tema funktsionääridest võtab ühendust, kui nad on huvitatud. Ma ütlesin, et kui on huvitatud, siis Vello Kunman on isiklikult nõus toetama 20 000 euroga.»

Kunagine Rahvaliidu esimees oli eeldatavasti kogu Savisaare protsessil ainus, keda süüdimõistmisel oleks vanglakaristus ähvardanud. Süüdistuse järgi pani endine maadevahetaja uue kuriteo toime katseaja jooksul, mis tähendab, et kui kohus Reiljani oleks nüüd süüdi mõistnud, oleks ta pidanud  kandma reaalset vanglakaristust.

Reiljan vahendas altkäemaksu

Savisaare sõbramees Reiljan tegi vahendustegevust, kui üritas oma toonase tööandja, suurettevõtja Vello Kunmani tütre Tallinnas Nõmme linnaosas Sihi 108 kerkiva eramu ehitustegevust tagantjärele seadustada.

Silikaat Grupi omanikku Vello Kunmani süüdistatakse altkäemaksu lubamist või andmist puudutava karistusseadustiku paragrahvi alusel.

Nimelt oli linnaplaneerimise amet teinud 2014. aasta 10. ja 22. detsembril Kunmani tütre eramuehitusele ettekirjutuse peatada kohe projektile mitte vastavad ehitustööd. 15. detsembril ilmus probleemiga seoses Tallinna linnapea jutule ekspoliitik Reiljan, kes esitas Vello Kunmani palve lubada Sihi 108 ehitust jätkata ehitusloa rikkumisest hoolimata. Savisaar nõustus vastava korralduse andmisega ja vastutasuks lubati Keskerakonda toetada 20 000 euroga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles