Video: politsei tabas järjekordsed Leedust pärit autovargad (3)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Politsei pidas Pärnu lähistel erioperatsiooni käigus kinni neli Leedu kodanikku, keda kahtlustatakse autode varguses. Elukutseliste kriminaalide lemmikuks olid BMW-d. 

Politsei kahtlustab, et eelmisel reedel kinni peetud Leedu autovargad tegutsesid Eestis alates selle aasta augustist - selle ajaga varastasid nad Sillamäel, Tartus, Tallinnas ja Pärnus kokku kümme sõidukit. 

Lõuna prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talituse juhi Rain Vosmani sõnul on tegemist elukutseliste kurjategijatega. Rahvusvahelises kuritegelikus grupeeringus tegutsenud meeste eesmärk oli Eestist süstemaatiliselt hinnalisemaid autosid varastada.

Ennekõike eelistati BMW-sid, mis käivitusid võtmest või olid võtmevaba autoluku süsteemiga. Mainitud autovargad tegutsesid detailideni läbi mõeldud plaani järgi ja kasutasid sõidukite varastamisel kõrgtehnoloogilisi seadmeid, mis võimaldasid lihtsasti varastada just võtmevaba autoluku süsteemiga luksusautosid.                                      

Lõuna Ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Aro Siinmaa kinnitas, et autode vargustes kahtlustatavad mehed võeti laupäeval Tartu maakohtu loal vahi alla. Kuivõrd tegemist on süsteemselt ja organiseeritult autovargusi toimepanevate kurjategijatega, esitati neile omakorda kahtlustus ka kuritegelikku ühendusse kuulumises.

Vosmani sõnul jäi Leedu autovaraste tegevus Eestis passiivseks pärast seda, kui politsei pidas eelmise aasta kevadel Karksi-Nuias kinni samuti ühe Leedust pärit autovaraste grupeeringu. Uue grupeeringu tegevusse astumine näitab tema sõnul, et autovargad on vahepealsetest tagasilöökidest toibunud ning huvi Eestist varastamise vastu on taastunud. «Kuna politsei hoidis nende tegevusel silma peal, päädis ka seekordne katsetus neile ebaõnnestumise ehk kinnipidamisega,» rääkis Vosman.

Politseijuht soovitas, et hinnalisematele sõidukitele tuleks võimalusel paigaldada täiendavaid turvasüsteeme, mis raskendaksid varguse toimepanemist või võimalusel sõiduk parkida valgustatud ja kaamera vaatevälja jäävasse kohta. «Lihtsaim viis oma elektrooniliselt käivitatavat autot varguse eest kaitsta on aga võtmete hoidmine välisuksest ja akendest kaugemal. Samuti on oluline, et politseile antaks teada sõidukitest ja inimestest, kes öisel ajal mõnes elamurajoonis kahtlust äratavalt ringi liiguvad,» ütles Vosman.

Süüdimõistmisel ootab autovargustega tegelenud kuritegeliku grupeeringu liikmeid ees kolme- kuni kaheteistaastane vangistus.

Kohtueelset menetlust viib läbi Lõuna prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talitus ja uurimist juhib Lõuna Ringkonnaprokuratuur.

Esmaspäeval mõisteti Tartu maakohtus süüdi ka mulluste autovarguste tellijad.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles