Miks viikingite rõivastel on araabiakeelne sõna «Allah»? (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viikingiteks kehastunud
Viikingiteks kehastunud Foto: imago stock&people/imago/Xinhua/Scanpix

Rootsi arheoloogide teatel leiti kahest paigast, Birkast, mis oli kunagi viikingite pealinn, ja Vana-Uppsalast siidi ja hõbedaga kangas, millel on araabiakeelne sõna «Allah», mis tähendab jumal ja nimi «Ali».

Tegemist on osadega tüüpilistest viikingi matmiskostüümidest ja neid kandnud isikud maeti künkakujulisse matmispaika, edastab msn.com.

Vana-Uppsala arheoloogiaala, pildil matmispaigad / wikipedia.org
Vana-Uppsala arheoloogiaala, pildil matmispaigad / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Arheoloogide sõnul tõstatas leid küsimuse, millised olid viikingite kokkupuuted araablastest moslemitega ja kuidas omavahelised suhted kultuure mõjutasid.

9. ja 10. sajandist pärit rõivajäänuste uus uurimine näitas, et viikingite ja araablaste vahel oli siis kontakte, mis ei piirdunud ajutise kaubavahetusega, vaid oli ka pikemaajalist kultuurilist suhtlemist, sellele viitab kangastesse kootud sõna.

Araabiakeelne kalligraafia sõnaga «Allah»
Araabiakeelne kalligraafia sõnaga «Allah» Foto: Pascal Deloche/picture-alliance / Godong/Scanpix

Uppsala ülikooli tekstiiliajaloolase Annika Larssoni sõnul oli üks matusekostüüm mehe ja teine naise oma. Nende hauad leiti 19. ja 20. sajandil Birkast ja Vana-Uppsalast, leiud korjati kokku ja jäid ligi 100 aastaks muuseumidesse.

Rootsis Birkas rekonstrueeritud viikingiküla / wikipedia.org
Rootsis Birkas rekonstrueeritud viikingiküla / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Larssoni sõnul ei olnud siid viikingi ajal levinud ja tegemist oli luksuskaubaga, veelgi enam oli üllatav, et siidkangas olid viited Araabiale ja islamile. 

«Neil tekstiilidel on islamile omast. Varem olin selliseid näinud Hispaanias, mauride tekstiilidel, kuid need pärinevad hilisemast ajast,» selgitas Larsson.

Larsson asus koos iraanlasest kolleegiga kangasse kootut dešifreerima, esimene sõna «Ali» oli lihtne, kuid teine oli keerukam. Mõistatuse lahendamiseks suurendasid nad kangal olnut ja vaatasid seda erinevate nurkade alt, kaasa arvatud kanga sisemiselt poolelt.

«Kanga pahupoolel avanes meile araabia sõna «Allah» ja siis oli asi selge,» sõnas ajaloolane.

Larsson on leidnud seni uuritud 100 viikingikangast kümnel araabia sõnu, kaasa arvatud «Allahi».

Arheoloogide sõnul kerkis üles küsimus, et kes neisse haudadesse tegelikult maetud olid, kas viikingid või hoopis Skandinaaviasse sattunud moslemid.

«Varem viikingihaudadest leitud inimjäänustele tehtud DNA näitas, et osa neist ei ole pärit Skaninaaviast, vaid Pärsiast, kus domineeris islam. Birka ja Vana-Uppsala inimleidude puhul tuleb samuti uurida DNAd. Kui hauas olid viikingid, siis näitab leid, et islami arusaamad igavese elu ja paradiisi kohta jõudsid ka Skandinaaviasse,» selgitasid eksperdid.

Viikingiteks kehastunud
Viikingiteks kehastunud Foto: imago stock&people/imago/Xinhua/Scanpix

Rootsi, Norra ja Taani alalt on leitud palju Araabiamaadest pärit münte, mis näitavad, et sajandeid tagasi oli kahe üksteisest kaugel asuva ala vahel sidemed.

Larssoni sõnul on kangastel olevad sõnad kufi kalligraafias, mis arenes seitsmendal sajandil tänapäeva Iraagis asuvas Kufahs.

Ajaloolaste sõnul esineb araabia tekstides lisaks «Allahile» sageli ka nime «Ali», mis viitab šiiitidele. Ali oli prohvet Muhamedi väimees, kes oli abielus prohveti tütre Fatimaga. Alist sai pärast Muhamedi surma moslemite üks juhtidest.

Nii sunniidid kui šiiidid peavad seni Alid tähtsaks, kuna ta oli Muhamedi niiöelda parem käsi.

Larssoni sõnul vaatab ta nüüd viikingite rõvastel ja kangastel leiduvaid mustreid teistmoodi, kui varem, sest need võivad peita endas vihjeid araablaste ja moslemite kohta.

Viikingeid kujutav joonistus
Viikingeid kujutav joonistus Foto: /©The Image Works / TopFoto/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles