Taani: Saksamaal eitava asüülivastuse saanud isikud on terrorioht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontroll Taani-Saksa piiril.
Kontroll Taani-Saksa piiril. Foto: PALLE PETER SKOV/AFP/Scanpix

Taani valitsus teatas eile, et tahab pikendada piirikontrolle Saksamaaga, tuues põhjuseks negatiivse asüülitaotluse saanud isikute liikumist Taani.

«Illegaalsete migrantide ja negatiivse asüülitaotluse vastuse saanute suur arv, kes ootavad Saksamaal väljasaatmist, on tõsine julgeolekuoht,» teatas Taani valitsus pöördumises Euroopa Liidule, õigustades nii otsust piirikontrollid paika jätta.

«On oht, et terrorirühmitused kasutavad nende ebakindlat olukorda ära,» lisati kirjas.

Taani valitsus seadis piirikontrollid sisse 2016. aasta jaanuaris. Ehkki taotlust piirikontrollide pikendamiseks on mitu korda rahuldatud, peaks kontrollid selle aasta novembris lõppema.

Valitsus on nüüd aga kinnitanud, et piirikontrollide jätkatamist taotletakse ka järgmiseks aastaks.

Taani immigratsiooniminister Inger Støjberg teatas avalduses, et hoolimata Euroopasse saabuvate asüülitahtjate arvu vähenemisest 2015. aastaga võrreldes on Euroopa piirid siiani surve all.

«Me ei saa sulgeda silmi Taanit ähvardava tõsise terroriohu ees. Valitsus peab seetõttu vajalikuks praegu piirikontrolle pikendada,» vahendab väljaanne DR Støjbergi sõnu.

Eile teatas ka Saksamaa piirikontrollide pikendamise taotlemisest. Ka riigi siseminister Thomas de Maizière tõi ühe põhjusena välja terroriohu.

Samuti taotlevad piirikontrolli jätkamist nii Rootsi, Norra, Austria kui ka Prantsusmaa.

Euroopa Komisjoni rändevolinik Dimitris Avramopoulos ütles täna Luksemburgis, et komisjon kaalub taotlusi.

Euroopa Liidu siseministrid arutavad Luksemburgis Schengeni reegleid ja nende võimalikku muutmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles