Valimiste järel saab maast linn. Mis muutub?

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmatsalu alevikus käisid sealsed inimesed valimas Tartu linna volikogu, peagi on nad kõik ametlikult Tartu linna elanikud.
Ilmatsalu alevikus käisid sealsed inimesed valimas Tartu linna volikogu, peagi on nad kõik ametlikult Tartu linna elanikud. Foto: Margus Ansu

​Senise Tähtvere valla maadel oli nendel valimistel kaks valimisjaoskonda, aga valiti juba Tartu linna volikogu. Valimistulemuste välja kuulutamise järel jõustub Tähtvere valla liitmine Tartuga. 

Täna loetakse hääled üle, siis on veel võimalik esitada kaebusi. Kui need on läbi vaadatud ja lahendid olemas, alles seejärel saab valimistulemused välja kuulutada, selgitas Tartu linnasekretär Jüri Mölder. «See võib kõige varem juhtuda nädala lõpus, aga vaidluste korral vastavalt lükkub edasi.»

Mölder ütles, et vallaelanikele esialgu ei muutu midagi. Asutused jätkavad tööd, olgu kool, lasteaed või raamatukogu, jätkub ka seniste teenuste osutamine.

Sisulised muutused on vallavalitsuse kui ametiasutuse töös. Tähtvere valla ametnikud tulevad linnavalitsuse koosseisu üle, kuni linn kehtestab muudatused struktuuris. Siis selguvad ülesanded ja on ametikohti, mis koondatakse. Aasta lõpuni on ka linna ja valla eelarve lahus.

«Koolibuss jätkab sõitmist, aga kas selle juht peab olema valla struktuuris või kooli töötajate koosseisus, on tehniline pool, kuid teenust osutatakse edasi,» lausus Mölder.  

Ka senises Tartu linnas ei muutu tavalise inimese jaoks midagi. Küll muutub Tähtvere valla rahva jaoks see, et nad kõik saavad uue aadressi, sest omavalitsusüksuse nimi muutub. Näiteks Tartu linn, Ilmatsalu küla.

Kas uues Tartu linna volikogus on Tähtvere küsimustega või maaeluga tegelev komisjon, on volikogu asi otsustada, nagu ka see, kas uues linnavalitsuses on Tähtvere asjadega tegelev abilinnapea.

Aga milliste ootustega käisid eile valimas senise Tähtvere valla valijad, saab lugeda siia küljele koondatud vastustest.

Tähtvere vallast saab tartu linn: kuidas langetasite oma valimisotsuse?

Paavo Planken (32), müügijuht
Paavo Planken (32), müügijuht Foto: Margus Ansu

Paavo Planken (32),
müügijuht

Kohalikel valimistel on suhteliselt raske erakonda valida, siin loeb inimene ikka rohkem, valid seda, keda tunned, tead ja usaldad. Praegu valin n-ö linna kandidaati, tuttav, tuntum, usaldan teda.

Ise olen pärit hoopis mujalt, elan Märjal kortermajas. Praegugi on elu läinud paremaks, on ehitatud kergliiklusteed, välimus on ilusam. Nüüd loodetavasti läheb lasteaiaga lihtsamaks, loodetavasti võime noorema lapse panna linna lasteaeda. Seni pidime käima Ilmatsalus, iga päev kümme kilomeetrit sinna ja kümme tagasi ... kulub aega ja kõike muud ka. Töötan linna piiril Viljandi ringi juures. Täitsa teises suunas.

Küll loodame, et valla koolibuss jääb käima. Kui peaks otsus tulema, et see ära kaob, siis on küll raske. 

Kindlasti peab ka linnavolikogul maaelule tähelepanu jaguma, on inimesi, kes selle eest seisavad. Arvan, et linnal on maa poolega ka omad huvid, loodan, et soodustatakse äritegevust rohkem. Mina olen positiivne.

Ingrid Rebane
Ingrid Rebane Foto: Margus Ansu

Ingrid Rebane (30),
materjaliteadlane

Viimased paar aastat olen kasutanud valijakompassi ja olen püüdnud selgeks teha, millise erakonna seisukohad minu omadega võiksid kattuda. Edasi vaatasin inimese järgi, ta on tartlane. Tähtis on, et kui inimene lubab, viib ta asjad ka lõpuni. Algatada ju võib, aga kui tulemuste eest ei vastuta, siis pole asjal mõtet.

Ma sooviksin, et oleks pidev areng. Neid asju, mida võiks ära teha, on väga palju. Näiteks inimene, kelle poolt hääletasin, seisab selle eest, et inimesed saaksid liikluslahendustest hästi aru ja linnas oleksid planeeringud mõistlikult aetud. Minu toetuse saanud kandidaat minu meelest oskab inimestega suhelda, on vahetu. See ongi oluline. Pole vaja reklaamimulli. 

Tööl olen linnas, lapsed käivad lasteaias Ilmatsalus. Ma olen sünnilt tartlane, põgenesime kodulinnast valda ja nüüd oleme varsti jälle linnakodanikud.

Tähtvere vald ja selle vallavalitsus mulle meeldivad. Kõik asjad saavad ilusti aetud ja inimesed on väga vastutulelikud, kõik saab õigel ajal ka tehtud. 

Sirje Ant
Sirje Ant Foto: Margus Ansu

Sirje Ant (62),
pensionil iluteenindaja

Ma ei hääletanud linnaga ühinemise poolt, kui küsitlus oli. Oleksin tahtnud pigem, et läheme Nõoga kokku. Ma ei saa sellest linnaga kokku panemisest aru: meil on karjalaut siin kõrval, see tundus naljakas. Me ei ole linn, me oleme ikka linnast väljas.

Kõik kandidaadid muidugi kiidavad ennast, aga vähe räägitakse, mis sellest vallast saab. Õigupoolest midagi ei räägita ja ma ei saagi aru, mis edasi saab. Mis juhtub seniste vallatöötajatega? Me oleme Ilmatsalus käinud sporti tegemas, mis sellest saab?

Elan kortermajas, olen pensionär, seepärast võtangi rahulikult. Kuid seda tean, et kõik igatsevad linna bussiliini Märjale – hea poodi minna.

Kuid ma olen linnas sündinud, kole iseseisev ja ega ma ei karda ka midagi. Nüüd tuleb linn järele. 

Lapsena käisin karjas seal, kuhu nüüd tulevad uued linnaosad, Erikal.

Maire Sirkel, Enn Ereb
Maire Sirkel, Enn Ereb Foto: Margus Ansu

Maire Sirkel (54), tervendaja,
Enn Ereb (55) ,tisler

Sirkel: Valisime EKRE, tegelikult ka, et oleks üks jõud, mis tasakaalustaks seda suurt vasakpoolsust, mis meil siin valitseb. 

Põhiline on ikka see, et Eesti riik ja rahvas säiliks. Selle pärast ka EKRE valisime. Ja nende väärtuste pärast, mis on olulised. Rahvuslus, see homopropaganda – mul ei ole midagi homode vastu, aga ei meeldi, et sellest tehakse nii suur probleem. 

Arvan, et riik peaks olema suhteliselt konservatiivne, siis kodanikud saaksid olla lahked ja sõbralikud.

Eks näis, mis nüüd linnaga liitumisel muutub. Mind huvitavad kõige rohkem kergliiklusteed, et saaks linna otse välja. Neid nüüd ka ehitatakse.

Meie vallavanema poolt ilmselt hääletatakse palju. Tean ka, et enamik meie sõpru hääletab vasakpoolsete poolt, kõik kenad intelligentsed inimesed, me armastame neid ja peame neist lugu, aga lihtsalt, et sinisilmsust tasakaalustada, valime teisiti.

Kampaaniast ei tea ma midagi, aga oleme jälginud, mida inimesed räägivad ja kuhu see asi liigub. Kui on tugev vasakpoolne jõud, peab parempoolne jõud tasakaalustama, et hoida ühiskonda rajal.

Ereb: tuim fakt on see, et koolile raha nüüd juurde ei tule, koolibuss, mida vald rahastas, võetakse ära, ja kool peab ise korraldama selle. Lasteaiamaksud tõusevad üle poole. 

Liivi Ennok
Liivi Ennok Foto: Margus Ansu

Liivi Ennok (58), ​
maaülikooli agronoom

Keskerakonna valisin, mulle meeldib. Nüüd läheme Tartu linna alla ja loodame, et linna Keskerakonna tegelased võtavad midagi ette. 

Näiteks kõrvalteid võiks natuke kohendada, need on väga auklikud ja porised. Võiks midagi peale vedada või musta katte alla panna.

Ma elan Ilmatsalust väljas eramajas, ikka maaelu. Ei kujuta ette, kuidas see maaelu linnas käib, aga eks me näeme. 

Mina Tartu tööl ei käi, aga abikaasa küll ja poeg ka. Mees toob tarvilikud produktid.

Vallast on ikka kahju ka. Inimesed tundsid siin üksteist, nüüd lähme kõik linna alla ja jumal teab, kuidas siis on.

Seda ma ka ei taha hästi uskuda, et siin maal asjad üldse soiku jäävad.

Ega vald ka kõigisse kõrvalistesse kohtadesse väikestesse talukohtadesse pole jõudnud. Sotsiaaltöötajad vanureid ikka abistavad, aga kui linna all, vaat ei teagi. Loodame kõige paremat.

Mati Värno
Mati Värno Foto: Margus Ansu

Mati Värno (70),
pensionil ehitaja

Oma inimene oleks volikogus ikka parem, aga vaevalt, et meie oma sinna sisse pääseb. No võtke 300 häält, nii palju inimesi meil Ilmatsalus ongi. Kust need hääled siis tulevad? Väga  võimalik, et volikogus arutatakse põhiliselt linna asju ja meid unustatakse ära.

Siin on kõik kõrvalteed ja külavaheteed viletsad, järve ääres on suplemiskoht, upud tolmu sisse. 

Saan aru, et oli remont ja pidi ümber sõitma. Aga mis nüüd, läksime marju võtma, jumala hallid. No me elame tee ääres.

Kes võimule saab, selle kohta ei tea arvata.

Vallast on ikka kahju küll. Siin oli ju kõik: läksid valda, omad tuttavad, said asjad kähku korda ajada, aga nüüd peame hakkama linnas käima, ei teagi, mida taga ajad. Linnas Raekoja platsi juures pole isegi autot kuhugi jätta. Ma olen invaliid ka, ei saagi rohkem käia korraga kui 300 meetrit, siis pean istuma. Aga siin sõitsin ukse ette, ajasin asjad ära ja korras.

Erich Kõomägi
Erich Kõomägi Foto: Margus Ansu

Erich Kõomägi (58),
töötu

Olen kohalik, valla viimased valimised, aga nüüd valime linnavolikogu. Võõras rahvas, seda küll. Eks hiljem ole näha, mis sellest paremaks läheb. Lootus sureb kõige viimasena. 

Vallas on elanikke küll ja küll, aga meil Ilmatsalus pole poodigi, vaat sellest on küll kahju. 

Pood võiks ikka olla. Ja selline asi nagu saun. See oli, aga selle asemele on hoopis uus maja ehitatud.

Mina valisin ikka kindlat inimest, kes on ikka meie vallast, kuid eks ta kuulub erakonda ka. Kas temast abi on, seda ma ju ei tea. Tahaks ikka, et meie kandi esindajad samuti volikogus oleksid.

Maia Palsi
Maia Palsi Foto: Margus Ansu

Maia Palsi (68), 
pensionil finantsjuht

Väga ei ole, aga lootus ikka on, et asi läheks paremaks. Kohaliku volikogu otsustada on ju meie igapäevase elu asjad. Rohkem võiks korda teha teid. Ilmatsalus on veeprobleemid, need tuleb lahendada. Ise elan Pihva külas eramaja, ka meile võiks tulla linna vesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles