Pohlak vs Sõõrumaa, korvpall vs jalgpall ja teised spordirahva põnevad valimislahingud

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Sõõrumaa ja Aivar Pohlak.
Urmas Sõõrumaa ja Aivar Pohlak. Foto: Postimees.ee

Kohalike omavalitsuste valimistel pidasid Eesti sporditegelased kibedaid ja dramaatilisi lahinguid nii omavahel kui ka kehakultuurist vähem hoolivate kandidaatide vastu. Protokoll teatavasti ei valeta, vaid räägib halastamatult tõtt. Tutvume sellega!

Selgitus: Eesti sporditegelaste ja –rahva all on silmas peetud inimesi, kes on avaliku tuntuse omandanud esmalt ja/või eelkõige läbi tippspordis kordasaadetu. Ülevaade ei ole ammendav, vaid hõlmab omavalitsusi, mida pidasime põnevamaks.

Hoiatus: enne järgneva valimisanalüüsi tõsiselt võtmist pidage põhjalikult nõu isikliku huumorimeelega, kaebuste püsimise korral võtke kindlasti ühendust arsti, apteekri või koduerakonna peakontoriga.

Urmas Sõõrumaa kaotas Aivar Pohlakule…

Kuidas nii? Need kaks Eesti mõjukat spordijuhti ei kandideerinud ju üldse teineteise vastu, sest kui Eesti Olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa (Savisaare VL ja Tegus Tallinn) pürgis Tallinna, siis Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak (VL Uus Aeg) Kose vallavolikokku? Otsese võrdlusmomendi puudumisel tuleb appi võtta kaudsed.

Esmalt häälte arv: Sõõrumaa 734, Pohlak 163. Aga kui Tallinna Kesklinnas ringkonnas anti 24633, siis Kose vallas 3350 häält. Seega maksimaalsest võimalikust saagist sai Sõõrumaa kätte 2,98%, aga Pohlak 4,87%. Häälte arvu poolest oli Sõõrumaa enda ringkonnas 8. ja Pohlak 4. mees. Ning lõpetuseks põhiline kriteerium: Pohlak valiti volikokku, Sõõrumaa jäi ukse taha.

…aga alistas padukindlalt olümpiavõitja ja kaks maailmameistrit

Kui Pohlakule, kes septembri alguses EOK suunas teravad verbaalsed nooled lendu lasi, tuli Sõõrumaal alla vanduda, siis maailmameistritele ja olümpiavõitjale mitte. EOK presidendi 734 häält oli kaugelt enam kui suvel naiskondliku epee maailmameistriks kroonitud Irina Embrichi (Keskerakond) 109 või 1982. aasta korvpalli maailmameistri Heino Endeni (Savisaare VL ja Tegus Tallinn) 140 häält. Sama tulemus oli ette näidata ka kolmikhüppe olümpiavõitjal Jaak Uudmäel.

Sporditegelasi, kes Sõõrumaa käest Tallinnas pika puuga tappa said, oli veel. Tõsi, EOK presidendile häältesaagi poolest selgelt alla jäänud mootorratta ringrajasõitja Anastassia Kovalenko (sotsid, 392 häält) pääses kompensatsioonimandaadiga volikokku.

Aga et täpselt nagu Kesklinn ja Kose, erinevad hääletajate arvu poolest ka Tallinna erinevad valimisringkonnad, mistõttu koostasime Tallinnas kandideerinud sporditegelaste edetabeli mitte saadud häälte arvu põhjal, vaid arvutasime, millise hulga antud ringkonna lihtkvoodist (isikumandaadi pälvimiseks vajalik häälte hulk) sporditegelaste häälte hulk moodustas. Edetabel osutus selliseks:

  1. EOK president Urmas Sõõrumaa (Savisaare VL ja Tegus Tallinn) 29,8% (734 häält Kesklinnas).
  2. Ringrajasõitja Anastassia Kovalenko (Sotsiaaldemokraadid) 12,83% (392 häält Lasnamäel).
  3. Ujumistreener Tõnu Meijel (Reformierakond) 6,3% (157 häält Nõmmel).
  4. Kolmikhüppe olümpiavõitja Jaak Uudmäe (IRL) 5,62% (140 häält Nõmmel).
  5. Endine odaviskaja Marek Kaleta (Savisaare VL ja Tegus Tallinn) 5,38% (134 häält Nõmmel)
  6. Vehklemise maailmameister Irina Embrich (Keskerakond) 5,86% (109 häält Kristiines).
  7. Korvpalli eksmaailmameister Heino Enden (Savisaare VL ja Tegus Tallinn) 5,19% (140 häält Mustamäel).
  8. Endine iluuisutaja Jelena Glebova (Keskerakond) 3,24% (99 häält Lasnamäel).
  9. Käsipallitreener Martin Noodla (Vaba Tallinna Kodanik) 2,37% (64 häält Mustamäel).
  10. Endine laskesuusataja Martten Kaldvee (Savisaare VL ja Tegus Tallinn) 1,46% (36 häält Kesklinnas).
  11. Maadlustreener Martin Plaser (Savisaare VL ja Tegus Tallinn) 1,38% (17 häält Pirital).
  12. Endine tipptennisist Toomas Leius (Keskerakond) 1,13% (14 häält Pirital).
  13. Võrkpallitreener Laimons Raudsepp (Keskerakond) 0,8% (15 häält Kristiines).
  14. Iluuisutaja Daniel-Albert Naurits (Savisaare VL ja Tegus Tallinn) 0,46% (10 häält Haaberstis).
  15. Endine tippjalgpallur Kristen Viikmäe (Keskerakond) 0,28% (7 häält Nõmmel).

Mida sellest järeldada? Kuldmedalitega pole valimistel midagi peale hakata.

Tartus on jalgpallist saanud tugev argument

Värske Tartu linnavolinik Tanel Tein. Foto: Sille Annuk
Värske Tartu linnavolinik Tanel Tein. Foto: Sille Annuk Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Tartu linnas tegi spordimeestest parima tulemuse Rocki korvpallimeeskonna hiljutine hing ja liider Tanel Tein, kes juhtis valimisliidu Tartu Eest nimekirja, teenis 853 häält ja pääses sellega ka volikokku. Samas nimekirjas kandideerinud Tartu korvpallimeeskonna kauaaegne mänedžer Meelis Pastak ja endine mängija Marek Doronin said vastavalt 103 ja 95 häält, millest mandaadiks ei piisanud. Ent nad võisid end lohutada võiduga kolmanda endise Rocki korvpalluri Tarmo Kikerpilli üle, kes kogus sotside ridades 41 häält.

Tartus valimised võitnud Reformierakonna nimekirjas spordirahvast puudust ei tuntud. Judotreener Andres Põhjala sai 53, laskesuusaföderatsiooni president Aivar Nigol 58, kergejõustikutreener Harry Lemberg 63, endine triatleet ja 2018. aasta Tallinna Ironmani peakorraldaja Ain-Alar Juhanson 74, endine võistlustantsija Martin Parmas 107 ja spordiarst Toomas Tein 136 häält (NB! 6,2 korda vähem poeg Tanelist, aga mandaadiks piisav!).

Aga neile kõigile vähem või rohkem teenekatele reformierakondlastele tõmbas mütsi pähe… eelmisel sügisel jalgpallurikarjääri lõpetanud Tartu Tammeka legendaarne ründaja Kristjan Tiirik, kes kogus 249 häält.

Kuigi igasuguse poliitilise minevikuta Tiirik ei mänginud kunagi koondises (erinevalt näiteks Keskerakonnale 53 häält toonud 22-kordsest internatsionaalist Ivan O’Konnel-Broninist) ega võitnud Eesti meistrivõistlustelt ainsatki medalit, kuulus Reformierakonna mitteametliku Tartu spordifraktsiooni parim tulemus just temale.

Pärnus jäi kahte Jaansoni lahutama kõigest üks hääl!

Pärnus läksid vastamisi hiljuti abielu lahutanud Jüri ja Tatjana Jaanson. Kahekordse olümpiamedalimehe ja teeneka treeneri duellis jäi sedapuhku ülinapilt peale Jüri (Reformierakond), kes kogus 65 häält Tatjana (Sotsiaaldemokraadid) 64 vastu.

Natuke madalamas kaalukategoorias – häälte arvu mõttes – duelleerisid paarisaerulise neljapaadi mullu olümpia- ja äsja MM-pronksini juhendanud Matti Killing (Reformierakond) ja eelmisel nädalal Läti võrkpallikoondise peatreeneriks palgatud Avo Keel (Keskerakond). Killing võitis 35:23. Endine suusataja Kaspar Kokk (IRL) kogus pärnakatelt 48 häält. Volikokku pääsust jäid kõik viis nimetatut kaugele.

Viimsis seljatas käsipall korvpalli, aga Suslovid päästsid päeva!

Olümpiamedali hõngu õhkus ka Viimsi valimisnimekirjadest, sest IRLi ridades kandideerisid kahekordne olümpiamedalist Toomas Tõniste ja tema treener Rein Ottoson, kes said vastavalt 61 ja 39 häält. Neist mõlemast selgelt suurem oli HC Viimsi käsipallimeeskonna peatreeneri Ain Pinnoneni (sotsid) saak – 120 häält. Endine sööstlaskuja Aare Tamme (EKRE) sai aga kõigest 6 häält.

Reformierakonna ridades kandideerisid Viimsis korvpallikuulsused – endine tippkohtunik Atso Matsalu kogus 57 ja alaliidu praegune president Jaak Salumets 41 häält. Endine pikamaajooksja Sergei Tšerepannikov panustas oravate valimisvõitu 17 häälega.

Kui Salumets kandideeris Viimsis, siis tema käe all 1991. aastal Nõukogude Liidu meistriks tulnud mängijad mujal Harjumaal. Ivo Saksakulm (IRL) sai Harku vallas 13 häält. Gert Kullamäe (VL Koostöö - Meie vald) saak Sauell oli suurem – 73 häält. Volikokku Kullamäe küll ei pääsenud, aga nimekiri võttis kindla võidu teenides 27-st mandaadist 13.

Eesti korvpalli suurima põmaka eest hoolitsesid pühapäeval aga, nagu tavaks, vennad-kohtunikud Suslovid! Praegugi Keila abilinnapeana töötav Timo kogus väga viisakad 258 häält ja volikokku pääses ka 40 häält kogunud Tanel.

Tähelepanekud Saaremalt, Kehrast, Otepäält ja Raasikult

Endine kümnevõistleja Madis Kallas võitis valimised Saaremaal. Foto: Liis Treimann.
Endine kümnevõistleja Madis Kallas võitis valimised Saaremaal. Foto: Liis Treimann. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Lõpetuseks veel mõned üksikud tähelepanekud: Kuressaare linnapea, endine kümnevõistleja Madis Kallas (Sotsiaaldemokraadid) kogus Saaremaa vallas 1053 häält, mis andis ülivõimsa võidu nii talle isiklikult kui ka sotsidele. Volikokku pääses ka samas nimekirjas 101 häält kogunud Eesti Jalgpalli Liidu juhatuse liige Priit Penu.

HC Kehra käsipalliklubi tegi suvel vangerduse treeneripingil, kui Indrek Lillsood asendas Kauplo Liiva. Anija valla elanike silmis peab uus peatreener end veel tõestama – Lillsoo teenis 32 häält Liiva 6 vastu. Mõlemad kandideerisid Keskerakonna nimekirjas, volikokku ei pääsenud kumbki.

Aga valimisliidu Anija-Aegviidu Ühendus nimekirjas kandideerinud HC Kehra president Rene Kaalo sai 48 häält ja pääses. Samas nimekirjas kandideerinud kauaaegne spordiametnik Toomas Tõnise piirdus 36 häälega ja jäi hetkel napilt volikogust välja.

Otepääl kogus 2011. aasta suusatamise MMi sprindi kuues mees Peeter Kümmel (VL Ühinenud Kogukonnad) 35 häält ja aitas oma nimekirja volikogus absoluutse enamuseni, kuigi ise valitute sekka ei kuulunud. Raasiku valla volikokku valiti 43 häälega 2004. aastal külgkorviga krossitsiklite MMi pronksimees Are Kaurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles