Juubelituurid ehk Eesti looming reisib mööda ilma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brüsseli linnavaade kohaliku muusika- ja pillimuuseumi eest.
Brüsseli linnavaade kohaliku muusika- ja pillimuuseumi eest. Foto: pixabay.com

Nagu rändlinnudki, lendavad üle ilma laiali Eesti juubelisõnumit viima ka meie loojad – olgu nad siis sõnavaldajad või viisipidajad. Alanud nädalal näeb-kuuleb Eesti andekust nii Brüsseli kui ka Shanghais. Ent tegijaid jagub ka Maarjamaale ja naabrite juurde Soome.

ESMASPÄEV, 16. oktoober

Kel Helsingisse asja või pidevalt tegemist, astuge läbi otse kesklinnas, Senati väljaku vahetus läheduses (topeltaadressiga: Sofiankatu 1 või Pohjoisesplanadi 11–13) paiknevast Virka galeriist, kus äsja avati  põnevalt Eesti-Soome ühislugu kõnelev ekspositsioon. Näitust «Sild – tervitustega kahest vabariigist» saab vaadata 25. veebruarini 2018. Kuuldavasti läheb ülespanek seejärel rändama ning loodame, et see jõuab ka Eestisse. Soomes tegutseva Eesti Instituudi eestvõttel kahe maa juubelite puhul sündinud näitus on kogemist väärt. 

Muuhulgas saab stendidele seotut ka kuulata / Foto:
Muuhulgas saab stendidele seotut ka kuulata / Foto: Foto: Viro Instituutti ja Eesti saatkond Helsingis

TEISIPÄEV, 17. oktoober

  • Kell 20 kõlab Brüsseli Transpoesie luulefesivalil eesti luule. Sellel aastal esindab Eestit Maarja Kangro, kes astub üles kunstimuuseumi BOZAR-i luuleõhtul. Luulefestival on toimunud alates 2011.aastast, et tähistada Euroopa keelte haruldast mitmekesisust. Loe lähemalt SIIT.

NELJAPÄEV, 19. oktoober

  • Kell 19 toimub Nordea Kontserdimajas Tallinna Inglise Kolledži sügiskontsert. Tegemist on kogu kooli sügiskontsertiga, mis toimub seitsmendat korda, ent seekordne on pühendatud Eesti sajandale sünnipäevale. Lavale astuvad kooli artistid, Folie, Estonian Dixieland Band ja Allan Jakobson
  • Vokaalansambel Estonian Voices alustab kontserttuuri Hiinas. Kontserte antakse kuues erinevas kohas. Musitseerievad koos Kadri Voorand, Mikk Dede, Mirjam Dede, Maria Väli, Rasmus Erismaa ja Aare Külama. 
  • Brüsselis, kunstimuuseumis Bozar astub õhtul kell 20.30 lavale muusik Maarja Nuut. Kontsert on osa samal päeval kell 14 avatavast näitusest: eesti rahvapillidest seatud ekspositsiooni saab näha kohalikus Muusikainstrumentide Muuseumis. Eesti teatri ja muusikamuuseumi näitus «ELUS! Eesti rahvapillide lugu» tutvustab inglise, prantsuse, flaami ja eesti keeles kõige olulisemaid eesti rahvapille nii retrospektiivses kui ka tänapäevases võtmes. Eksponeeritakse  sajandivanused rahvapille Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi kogudest kõrvuti tuliuute, tänaste rahvapillimeistrite spetsiaalselt näituseks valmistatud pillidega. 20-21. oktoobril toimuvad näituse raames ka rahvamuusika õpitoad.
Kandlelaager Häädemeestel – just selle fotoga reklaamib Brüsseli muusikamuuseumi koduleht Eesti üht juubelinäitust.
Kandlelaager Häädemeestel – just selle fotoga reklaamib Brüsseli muusikamuuseumi koduleht Eesti üht juubelinäitust. Foto: Korraldaja ETMM

REEDE, 20. oktoober

  • Algab Koolinoorte kunstitriennaal «Eksperimenta!». Üritus on ainus rahvusvaheline koolinoorte kaasaegse kunsti triennaal regioonis. Sel aastal keskendutakse kunsti ja majanduse irriteerivatele suhetele.                                                                                                                      Toimumiskohad: Tallinna Kunstihoone, Kunstihoone galerii, Linnagalerii, Eesti Kunstiakadeemia galerii ja Tallinna Fotomuuseum.                                                                                                                    Loe lähemalt SIIT.  
  • ETV tütarlastekoor esineb Shanghai rahvusvahelisel kunstide festivalil Hiinas. China Shanghai International Arts Festival (CSIAF) on ainus riiklikul tasandil korraldatav rahvusvaheline kunstide festival Hiinas. Tütarlastekoor annab 10 kontserti Shanghai erinevates kontsertpaikades ja koolides. Kontserdid on välja kuulutatud ühtlasi festivali haridusprogrammi osana. Loe lähemalt SIIT:  

Nädala 5 kingitust:

  • Soome vanima linna Turu Eesti Keskuse kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks on Tantsuväljakutse: #kaerajaan2018. Väljakutses saavad osaleda kõik, kes postitavad pildi/video tantsides ja lisavad märksõnaks #kaerajaan2018. Loe lähemalt üleskutsest.
  • Noorteühing Eesti 4H kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks on üheskoos märgata ja aidata eakaid inimesi läbi väikeste heategude. Noorteühingul on ligi 1200 noort, kes erinevates maakondades soovivad aidata heakorratöödega ja külastada hooldekodusid. Loe lähemalt SIIT.  
  • Lääne Maleva kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks on segarahvatantsurühm, kuhu kuuluvad vaid kaitseliidu ja naiskodukaitse tegevliikmed. Harjutatud tantsud kantakse ette Kaitseliidu Lääne maleva 100. sünnipäeval ja Naiskodukaitse Lääne ringkonna 89. aastapäeva tähistamisel 20. oktoobril. Loe lähemalt SIIT. 
  • Põlva Vallavalitsuse kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks on 100 käsitöö lõõtspilli. Loe lähemalt SIIT
  • Eesti Korteriühistute Liit soovib kinkida Eesti Vabariigi 100.sünnipäevaks sada korteriühistut, kes ehivad oma hoove tammega. Tamm on tugevuse ja kestvuse sümbol, mis tõttu kutsutakse üles kõiki ühistuid kasvatama «Meie ühistu tamme» koos oma majarahvaga ja lastega. Loe lähemalt SIIT.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles