Iraagi valitsusväed alustasid Kurdistani tagasivõtmist

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi valitusväed sisenesid eile naftarikkasse Kirkuki provintsi.
Iraagi valitusväed sisenesid eile naftarikkasse Kirkuki provintsi. Foto: AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Scanpix

ISISe džihadistide vastase võitluse lõpusirgel on aina ilmsem Iraagi keskvõimu ja kurdide vastasseis. Selle ametlikuks alguseks võib aga pidada eilset päeva, kui Iraagi föderaalväed ja neid toetavad šiiitidest koosnevad Iraani-meelsed Hashed al-Shaabi omakaitsejõud alustasid riigi põhjaosas suuroperatsiooni, võtmaks tagasi naftaväljad ja sõjaväerajatised, mille kurdi võitlejad olid vallutanud 2014. aastal, kui Põhja-Iraagis võimutses parasjagu ISIS ja Iraagi armee oli kokku varisenud.

Juba eile keskpäeval teatas Iraagi väejuhatus, et terrorismivastased üksused on vallutanud nii Kirkūki linnast loodesse jääva sõjaväebaasi K1, kagu pool asuva sõjaväelennujaama, ühe kuuest Kirkūki provintsi naftaväljast Baba Gargari kui ka riikliku naftafirma peakorteri. USA armee 2003. aastal rajatud baas oli enne ISISe sissetungi Iraagi armee 12. diviisi peakorter, mille pešmerga võitlejad võtsid oma kontrolli alla 2014. aasta keskel.

Kuigi alguses oli Iraagi armee teatanud, et naftarikka provintsi pealinna nad ei tungi, võeti eile õhtul oma kontrolli alla ka kuberner Najm Eddine Karimi ametiruumid. Politseijuhi Raed Jawdati sõnul ei viibinud seal tol hetkel ühtegi inimest. Iraagi valitsus oli Karimi pärast 25. septembri iseseisvusreferendumi toimumist vallandanud, kuid too oli siiani keeldunud ametipostilt lahkumast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles