Galerii ja video: prokuratuur ja kapo avaldasid Tartu abilinnapeade kinnivõtmise tagamaad (13)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitsepolitsei pidas täna hommikul kinni Tartu abilinnapead Valvo Semilarski ja Artjom Suvorovi, keda kahtlustatakse mitmes korruptsioonikuriteos.

Kahtlustuse kohaselt osales Tartu abilinnapea Valvo Semilarski (Reformierakond) otsustes, millega seoses olid tal isiklikud majanduslikud huvid. Sellistes otsustes osalemist keelab korruptsioonivastane seadus ning ametnik peab end nendes otsustes osalemisest taandama. Sellega pani Semilarski karistusseadustiku mõttes toime toimingupiirangu rikkumise eriti suures ulatuses, teatas Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja.

Samuti kahtlustavad Lõuna ringkonnaprokuratuur ja kaitsepolitseiamet Semilarskit altkäemaksu võtmises ning üht ärimeest talle altkäemaksu andmises.

Tartu abilinnapea Artjom Suvorov (Keskerakond) võttis kahtlustuse kohaselt pikema aja jooksul korduvalt altkäemaksu mitmele organisatsioonile toetussummade eraldamise eest. Üht inimest kahtlustatakse Suvorovile altkäemaksu andmises.

Uurimine kestnud juba mõnda aega

Lõuna ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Margus Grossi sõnul suhtuvad prokuratuur ja kaitsepolitsei ametnike korruptiivsetesse tegudesse väga tõsiselt.

«Abilinnapead, kelle suhtes on inimestel eriline usaldus, peavad ennekõike juhinduma avalikust huvist. Seetõttu on äärmiselt kahetsusväärne, et Eesti ühe mõjukama omavalitsuse juhtivaid ametiisikuid on alust kahtlustada korruptsioonikuritegudes,» ütles Gross.

«Põhirõhk ei ole abilinnapeadele pakutud summadel, vaid probleem on põhimõtteline, mistõttu kontrollime põhjalikult kõiki korruptsioonikahtlusi mõlema ametniku suhtes,» ütles prokurör ning lisas, et kahtlustus on esitatud konkreetsetele ametnikele ja ei ole seni kogutud tõendite põhjal seotud ühegi erakonnaga.

Kapo Lõuna osakonna direktor Jaanus Kann kinnitas, et uurimine on kestnud juba mõnda aega ning kogutud tõendid on piisavalt kaalukad, et täna mõlemale abilinnapeale kahtlustus esitada.

«Korruptiivsed skeemid lähevad kohati keerulisemaks ning varjatumaks, seda enam õiguskaitseasutused pingutavad, et need siiski paljastada,» sõnas Kann. «Eesti suurimate kohalike omavalitsuste juhtimistasandilt korruptsiooni välja juurimine aitab kahtlemata ennetada riski, et poliitiline korruptsioon hakkaks ohustama Eesti riigi julgeolekut,» lisas ta.

Semilarski ja Suvorovi suhtes alustatud kriminaalmenetlused ei ole omavahel seotud.

Kriminaalasjade kohtueelset menetlust viib läbi kaitsepolitseiamet ja juhib Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Mõlemad olid äsjastel valimistel edukad

Artjom Suvorov sai pühapäeval toimunud kohalike omavalitisuste volikogude valimistel Tartus 633 häält ja osutus sellega linnavolikogusse valituks. Suvorov sai Tartus Keskerakonna valimisnimekirjas suuruselt teise häältesaagi.

Valvo Semilarski sai valimistel 691 häält ja osutus sellega volikogusse valituks. Semilarski sai Tartus Reformierakonna valimisnimekirjas suuruselt neljanda häältesaagi.

Lõuna ringkonnaprokuratuur ja kaitsepolitsei andsid täna kell 15 ühise pressikonverentsi, kus selgitasid pisut kahtlustuste tagamaid.

Klaas: nad ei saa abilinnapeadena jätkata

Vahetult pärast prokuratuuri pressiteadet abilinnapeadele esitatud kahtlustuste kohta saatis pressiteate ka Tartu linnavalitsus. Selles kinnitab linnapea Urmas Klaas (RE) linnavalitsuse nimel, et teeb igakülgset koostööd uurimisorganitega.

«Kahtlustuse sisu ei ole linnavalitsusele teada ja seetõttu ei saa me seda kommenteerida. Teeme igakülgset koostööd uurimisorganitega, et tõde välja selgitada,» sõnas Klaas pressiteates.

«Kuigi hetkel on esitatud vaid kahtlustus ja uurimistoimingud alles käivad, ei pea ma võimalikuks nende jätkamist abilinnapeadena ning nõuan nende tagasi astumist,» lisas Klaas.

Asjaolude selgumisel viib linnavalitsus paralleelselt uurimisega läbi ka oma sisekontrollitoimingud.

Klaas kinnitas ERRi uudisteportaalile, et kahe abilinnapea kinnipidamise tõttu ta linnajuhi ametist tagasi astuda ei kavatse.

«Praeguses faasis on tegu kahtlustusega ja kedagi kolmest pole süüdi mõistetud. Kahtlustused ei puuduta linnavalitsuse tööd tervikuna, vaid konkreetsete ametnike vastutusvaldkondi. Linnavalitsust juhin ma edasi, et Tartu linnas oleksid asjad hästi,» lubas Klaas.

Keskerakonna Tartu piirkonna juht Aadu Must ütles ERRi raadiouudistele, et on endast väljas, sest märke sellest, et noor abilinnapea oleks tegelenud millegi keelatuga tõesti ei olnud.

«Ma ei ole Artjom Suvoroviga kohtunud ja ma ei tea, kas see on üldse võimalik, et kuulata, mis tal endal on öelda,» ütles Must, kes on parasjagu Tartu poole teel.

Must leidis, et vaatamata süütuse presumptsioonile tuleks tema tegevus vähemasti juhtorganites nii kauaks peatada, kuni on olemas selge informatsioon juhtunu kohta.

Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb sõnas, et korruptsioonil ei ole Keskerakonnas kohta ja esitatud korruptsioonikahtlustust Tartu abilinnapea Artjom Suvorovile võetakse väga tõsiselt. «Ootame Suvorovilt kiiremas korras selgitusi,» ütles Korb.

Korbi sõnul ei saa esitatud kahtlustuste tõttu Suvorov abilinnapea kohustusi edasi täita. Samuti koguneb Keskerakonna Tartu piirkonna juhatus, et arutada Suvorovi volituste peatamist piirkonna juhatuses. 

Pole esimene kapo huviorbiiti sattunud abilinnapea Tartus

Mullu 25. mail pidas kapo kinni sotsiaaldemokraadist Tartu abilinnapea Kajar Lemberi ja esitas talle kahtlustuse altkäemaksu võtmises.

Lember võttis kahtlustuse järgi altkäemaksu nii seoses Raadi kinnistu arendamisega, avalike tualettide paigaldamisega kui ka linna raha eraldamisega, samuti on eeluurimisel selgunud, et Lember võis eraäri ajamisel olla seotud ligi 850 000 euro ulatuses eurotoetuste väljapetmisega.

Lember teatas Tartu abilinnapea ametist lahkumisest ligi kaks nädalat enne enda kinnipidamist, 12. mail, põhjendades seda sooviga sukelduda tagasi ettevõtlusmaailma ja vältida seejuures huvide konflikti.

Lember astus pärast kahtlustuse esitamist Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast välja. Prokuratuur ei ole seni Lemberile süüdistust esitanud.

Loe veel: Kahtlustus: Kajar Lember oli osaline hiigelkelmuses

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles