Hüljatud ministeeriumihoonetele pole rakendust leitud (5)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusministeeriumi vana maja Harju tänaval.
Majandusministeeriumi vana maja Harju tänaval. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Pärast «superministeeriumisse» kolimist jäid nelja ministeeriumi majad tühjaks. Objektide omanik Riigi Kinnisvara AS (RKAS) pole veel enamus hoonetele aga rakendust leidnud. 

Tänavu suve lõpus kolisid justiits-, sotsiaal-, rahandus- ja majandusministeeriumid ning osaliselt ka haridusministeerium oma majadest välja ja seadsid end sisse Suur-Ameerika tänaval asuvasse uude klaasist tornhoonesse.

Kõige paremini on läinud ehk sotsiaalministeeriumi endise hoonega Gonsiori tänaval, mis müüdi tänavu jaanuaris enampakkumisel 3,8 miljoni eurose alghinnaga Kaamos Groupi tütarfirmale Avala OÜle.

Ettevõtte sõnul kavatsevad nad hoone ümber ehitada kortermajaks, mille esimesel korrusel on äripinnad. Maja renoveeritakse, aga märkimisväärset ümberehitamist ei tule. Kaamos Groupi juhatuse liikme Ivar Vahteri sõnul peaks maja valmis saama järgmiseks sügiseks.

Sotsiaalministeeriumi hoonesse tulevad korterid ja äripinnad. / Jaanus Lensment/Postimees
Sotsiaalministeeriumi hoonesse tulevad korterid ja äripinnad. / Jaanus Lensment/Postimees Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Ülejäänud endised ministeeriumihooned on kas riigi kinnisvara haldamisega tegelevad RKASile üle andmata või otsib ettevõte neile endiselt rakendust. Nii on näiteks rahandusministeeriumi Endla tänaval asunud ajutise maja saatus lahtine. Kuigi haridus- ja teadusminister Mailis Reps on pakkunud ühe võimalusena rajada sinna Tallinna kesklinna riigigümnaasium, mingit lõplikku otsust veel tehtud pole. «Millal võiks tulla otsus hoone tuleviku osas, me praegu hinnata ei saa,» ütles RKASi turundusjuht Mariaana Sõnajalg.

Rahandusministeeriumi endisest majast võib tulevikus saada riigigümnaasium.
Rahandusministeeriumi endisest majast võib tulevikus saada riigigümnaasium. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Sama seis on ka justiitsministeeriumi vana hoonega Tõnismäel. Sõnajala sõnul ei kavatse RKAS hoonet müüki panna, kuna otsivad sellele sobivat rakendust. «Hetkel kaardistatakse riigi huvi ja vajadust hoonete edasiseks kasutamiseks ning täpsematest plaanidest on veel vara rääkida,» lisas Sõnajalg.

Justiitsministeeriumi endisele majale veel otsitakse sobivat rakendust.
Justiitsministeeriumi endisele majale veel otsitakse sobivat rakendust. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Tühjana seisab ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) endine pesa Harju tänaval. Erinevalt teistest pole seda hoonet veel RKASile üle antud, mistõttu RKAS ei soovinud kommenteerida, mida majaga edasi tehakse. MKMist öeldi, et maja üleandmine tõepoolest viibib. Samas on maja tühi ja võtmedki üle antud. Harju tänava maja kohta on varasemast teada niipalju, et DTZ Kinnisvara hindas tänavu kevadel maja väärtuseks 3,9 miljonit eurot.

Vana majandusministeeriumi maja tuleviku kohta ei oska keegi midagi öelda.
Vana majandusministeeriumi maja tuleviku kohta ei oska keegi midagi öelda. Foto: Arno Saar / Õhtuleht
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles