Tšehhi valimisi ja Itaalias toimunud referendumeid tabasid küberrünnakud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia Lombardia piirkonna president Roberto Maroni hääletamas autonoomiareferendumil.
Itaalia Lombardia piirkonna president Roberto Maroni hääletamas autonoomiareferendumil. Foto: AP / Scanpix

Eile Itaalia Veneto ja Lombardia piirkondades toimunud rahvahääletustel osalenud inimesed toetasid suurema autonoomia saamist, aga valimisi korraldavad piirkonnad pidid taaskord vastamisi seisma küberrünnakutega. Samuti sattusid häkkerite rünnaku alla reedel ja laupäeval toimunud Tšehhi üldvalimised. 

Veneto piirkonna president Luca Zaia teatas pärast hääletuse lõppu, et valimisaktiivsusega ja valimistulemustega seotud andmetega läheb tavapärasest kauem aega, sest arvutitesse oli sisse häkitud. Ametnikud pidid informatsiooni edastama hoopis telefonikõnede kaudu.

Juba eile avaldasid referendumiga tegelevad ametnikud arvamust, et seotud võib olla mõni kolmas jõud.

Zaia sõnul oli rahvahääletusel kolm erinevat turvataset, millest häkkerid suutsid ületada kaks. Kokkuvõttes segas rünnak vaid tulemuste edastamist.

Venetos osales referendumil 58 protsenti rahvast ja Lombardias 40 protsenti. Mõlema regiooni liidrid kinnitasid, et üle 90 protsendi hääletanutest toetas suurema autonoomia saamist.

Tšehhis häkiti sisse veebilehtedele, kus kuvati jooksvaid valimistulemusi. Samas ütles Tšehhi statistikaamet, et häälte arvu internetis ei muudetud.

Ametlikud leheküljed olid mõnda aega suletud, aga väidetavalt ei mõjutanud rünnak valimistulemuste töötlemiseks mõeldud programmi ega tulemuste edastamise mehhanismi.

Tšehhis võitis valimised 29,6 protsendise toetusega populistist miljardäri Andrej Babiši tsentristlik liikumine ANO.

Babiš suhtub kriitiliselt Euroopa Liitu ja tema võit võib viia veel ühe euroskeptilise valitsuse moodustamiseni Kesk-Euroopas. Kardetakse, et ta võib Tšehhi juhtida samale teele, kuhu on läinud Ungari ja Poola.

Tšehhi president Milos Zeman kinnitas pühapäeval, et nimetab Babiši peaministriks. Samas arvatakse, et miljardäril võib tekkida raskusi koalitsiooni moodustamisega. ​

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles