Miks ei tohi reisil olles nunnu metsloomaga selfie't teha?

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turistiselfie laiskloomaga. Ära sina nii tee!
Turistiselfie laiskloomaga. Ära sina nii tee! Foto: Kuvatõmmis Instagramist/ @msmariahv

Metslooma selfie’d on muutunud sotsiaalmeedia uueks trendiks. Kes siis ei tahaks laiskloomaga nunnut selfie’t? Kahjuks tähendab sinu isekas foto looma jaoks lühikest elu ning lõputut piina, milles sa ei taha osaleda.

Eksootilistes reisisihtkohtades pakutakse tihti väikese raha eest tänaval fotot mõne armsa metsloomaga. Lõuna-Ameerikas ja ka muudes eksootilistes turismipiirkondades veetakse armsaid metsloomi vihmametsast välja, et turistid saaksid nendega paar pilti teha, vahendab World Animal Protection.

Allolevas julmas videos tiritakse Peruus laiskloom oma kodumetsast välja, et teda turistide juurde viia.

Ekspluateerimise ohvriks on langenud nii laiskloomad, sipelgaõgijad, anakondad, krokodillid, kui ka värvilised linnud. Mitmed reisikorraldajad püüavad loomad kinni otse vihmametsas, nende kodus, ning veavad nad illegaalselt inimeste sekka. Metsloomi hoitakse kinni ja pekstakse, kuna täiesti loomulikult hakkab vabaduses elanud loom sellisele kohtlemisele vastu, mis poleks turistide jaoks ju enam «armas».

Mis juhtub pildistamise jaoks kinnipüütud loomadega? World Animal Protection töötajad on märganud, et sellised laiskloomad ei ela üle kuue kuu, lindudel on leitud tugevaid haavu jalgadel, anakondad on haavatud ja veepuuduses, krokodillidel on koonud tugeva kummilindiga kinni tõmmatud ja sipelgaõgijad on «omanike» poolt läbipekstud.

Organisatsiooni CEO selgitab, et sinu ainukordne selfie võib tähendada eluaegset häda ja viletsust loomale. Turistid tegelikult hoolivad loomadest, kuid nad ei ole sellisest julmast metsloomade kohtlemisest teadlikud. Ilma enesele aru andmata toetavad turistid loomade piinamist ning annavad põhjust üha rohkematele reisikorraldajatele metsloomi raha nimel metsast välja tirimiseks.

Metsloomadega pildi tegemine iseenesest ei ole kurjast, tuleb vaid enne kindlaks teha, et pildistatav loom ei ole sattunud ärakasutamise ohvriks. World Animal Protection on kokku pannud soovitused, millal tohib ja millal ei tohiks metsloomaga koos pilti teha.

ÄRA tee loomaga pilti kui:

·       looma hoitakse kinni, kallistatakse või hoitakse lihtsalt süles

·       looma ahvatlemiseks ja taltsutamiseks kasutatakse toitu

·       loom võib olla sulle ohtlik

VÕID loomaga pilti teha kui:

·      oled metsloomast ohutus kauguses

·       loom on oma looduslikus kodus

·       loom on vabaduses ning teda ei hoita kinni ega piirata

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles