USA viib B-52 tuumapommitajad lahinguvalmidusse (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA B-52 Stratofortress lendamas Lõuna-Korea kohal.
USA B-52 Stratofortress lendamas Lõuna-Korea kohal. Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix

USA õhujõud viivad esimest korda 1991. aastast strateegilised pommitajad B-52 lahinguvalmidusse, ütles õhujõudude staabiülem kindral David L. Goldfein.

David L. Goldfein (vasakul) koos USA kaitseminister James Mattisega. Mark Wilson/Getty Images/AFP/Scanpix
David L. Goldfein (vasakul) koos USA kaitseminister James Mattisega. Mark Wilson/Getty Images/AFP/Scanpix Foto: MARK WILSON/AFP

«See on veel üks samm meie lahinguvalmiduse tagamiseks,» edastas portaal Defence One Goldfeini sõnu.

Goldfein ja teised kõrged kaitseministeeriumi ametikandjad rõhutasid, et käsku pommitajate 24-tunnisesse valmidusse viimiseks ei ole antud, kuid ettevalmistused on juba käivitatud, sest käsku oodatakse.

«Ma hindan seda mitte ettevalmistusena mingiks konkreetseks sündmuseks, vaid reaktsiooniks olukorrale maailmas, millesse oleme sattunud. Ja edasiliikumiseks on vaja tagada valmisolek,» märkis Goldfein.

Ta lisas, et maailmas, kus avalikult tuumarelva kasutamisest räägitakse, on tähtis valvel olla ja läbi mõelda uued viisid, kuidas sündmuste erineva arengu puhuks valmis olla.

Boeing B-52 Stratofortress on kaheksamootoriline strateegiline reaktiivpommituslennuk, mille esmalend toimus juba 1952. aastal. Tegevteenistuses on B-52 olnud 1955. aastast. Lennuk on suuteline kandma kuni 32 000 kilogrammi relvastust. Täidetud kütusepaagiga suudab B-52 lennata korraga 14 080 kilomeetrit. 

1991. aastal Nõukogude Liidu lagunemisega vähenes ka tuumasõja oht ja seetõttu polnud B-52 lennukid pidevas lahinguvalmiduses. Sellest hoolimata kasutati pommitajaid ka pärast 1991. aastat välisoperatsioonidel. Näiteks mängisid B-52 lennukid olulist rolli Lahesõjas. 

B-52 Stratofortress lendamas Guami kohal. TIM CHONG/REUTERS/SCANPIX
B-52 Stratofortress lendamas Guami kohal. TIM CHONG/REUTERS/SCANPIX Foto: TIM CHONG/REUTERS
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles