Tubakakeelu all kannatavad vangid süüdistavad suitsetavaid valvureid enda provotseerimises

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Viru vangla vangid kaebavad, et oktoobri algusest kehtima hakanud suitsetamiskeeld on ebaõiglane ning tubaka järele lõhnavad vanglatöötajad provotseerivad neid.

Kolme inimese tapmise eest eluaegset vanglakaristust kandev Oleg Kozlov ütles Põhjarannikule, et on suitsetanud järjest 40 aastat ja nüüd järsku öeldakse talle, et enam ei tohi.

Kozlov kurtis, et vanglatöötajad käivad töö ajal suitsetamas ning lõhnavad naastes sigaretisuitsu järele. «See tähendab, et nad provotseerivad meid,» rääkis Kozlov.

Kozlov peab ebaõiglaseks, et vanglaametnikud ei suuda suitsetamist maha jätta ja neid peetakse nikotiinisõltlasteks, aga kinnipeetavaid tubakasõltlasteks millegipärast ei peeta.

«Meile ei pakuta mingit tuge ega abi, et suitsetamisest loobumist lihtsamaks teha. Ainsa asjana hakati meile jagama õunu, aga neid jagatakse ka nendele, kes ei ole kunagi suitsetanud. Mõned on pöördunud vangla arsti poole, kuna suitsetamisest loobumine tekitab neile vaevusi, aga arst on nad ära saatnud, öeldes, et neil pole midagi häda,» rääkis Kozlov.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Dagne Mihkelsi sõnul ei vasta tõele, et vangidele ei pakuta suitsetamisest loobumisel mingit abi. «Kinnipeetavaid nõustatakse ja vastavalt vajadusele saavad nad nikotiini asendusravi,» rääkis ta.

Ta lisas, et vangla territooriumil on suitsetamine keelatud nii vangidele kui ka vanglatöötajatele.

Viru vangla töötajad käivad suitsetamas umbes saja meetri kaugusel vanglast, kus on suitsetamiskoht.

Mihkelsi sõnul suitsetab umbes kümme Viru vangla töötajat. Ta märkis, et suitsulõhn on pärast sigareti tõmbamist paratamatu ja kindlasti ei ole vanglatöötajate eesmärk kedagi provotseerida.

Oleg Kozlovi sõnul ei ole vangid suitsetamise keelamise tõttu mingeid protestiaktsioone korraldanud, küll aga on mitu suitsetavat vangi pöördunud kohtusse.

Õiguskantsler Ülle Madise on avaldanud arvamust, et vanglates suitsetamise keelamine võib olla vastuolus põhiseadusega ning ei pruugi täita seatud eesmärki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles