Aafrika – Põhja-Korea salajane kullaauk

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea ehitusfirma poolt rajatud tundmatu sõduri mälestusmärk Namiibias.
Põhja-Korea ehitusfirma poolt rajatud tundmatu sõduri mälestusmärk Namiibias. Foto: imago/imagebroker/Scanpix

Möödunud nädalal teatas Uganda, et saatis ÜRO sanktsioonide tõttu viimaks riigist välja Põhja-Korea ametnikud, kes olid tegelenud seal kõigega alates ehitusettevõtlusest kuni sõjaväelaste väljaõppeni. Nüüd selgub, et Põhja-Koreaga on kahtlasi sidemeid olnud veel enam kui kümnel Aafrika riigil.

Namiibia pealinnast umbes kümne kilomeetri kaugusel mägede jalamil viivad marmorastmed imposantse tundmatu sõduri prokskuju juurde. Sõduril on ühes käes Kalašnikov, teises käsigranaat. Sarnasus nõukogude stiiliga ei ole juhuslik – Kangelaste platsi ja selle keskel kõrguva skulptuuri ehitas Põhja-Korea firma Mansudae Overseas Projects.

Teisel pool mandrit leiab Zimbabwest samuti Kangelaste platsi, taas Mansudae ehitajate kätetöö. Mõlemal juhul sai firma ehituslepingu väljapool avalikku konkurssi, Namiibias maksti neile lõpuks veel kaks korda suurem summa, kui algul kokku oli lepitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles