Video: maailma esimesele kosmosekassile tahetakse püstitada mälestussammas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmosekass Félicette
Kosmosekass Félicette Foto: Wikipedia.org

Kõik teavad kuulsaid astronaute nagu Neil Armstrong ja Buzz Aldrin, kes olid esimesed inimesed Kuul, kuid ka esimesest kosmosekoera, Nõukogude Liidu poolt kosmosesse saadetud Laikat, kuid väga vähesed teavad, kes oli esimene kosmosekass.

Prantsuse kosmoseuuringute keskus Centre National d’études Spatiales (CNES) saatis Félicette nime kandva kassi kosmoselennule 54 aastat tagasi, edastab Huffington Post.

Tegemist oli Pariisis tänavakassiga, kes püüti kinni ja viidi kosmoseuuringute keskusesse.

Teadlased valisid selle kassi välja kümnete kasside seast, kuna ta läbis edukalt kosmoselennule eelnenud testid ja harjutused, kaasa arvatud tsentrifuugis keerlemise.

Prantsuse kosmoseuuringute keskus Centre National d’études Spatiales (CNES)tegi kinnipüütud tänavakassidega katseid kassidega katseid
Prantsuse kosmoseuuringute keskus Centre National d’études Spatiales (CNES)tegi kinnipüütud tänavakassidega katseid kassidega katseid Foto: General/Scanpix

Prantsuse teadlased saatsid musta ja valge karvaga Félicette’i kosmosesse 18. oktoobril 1963. aastal raketi Veronique AGI 47 pardal.

Kosmosekass Félicette / wikipedia.org
Kosmosekass Félicette / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Kassi 12 minutit kestnud lend viis ta Maast 156 kilomeetri kõrgusele ning ta oli viis minutit kaaluta olekus.

Kuigi see astrokass tegi ajalugu ja jõudis Maale elusana tagasi, panid teadlased ta paar kuud pärast lendu magama, kuna tahtsid uurida, kuidas kosmoselend ta organismi mõjutas.

Nüüd tahab reklaamiagentuuri omanik tõsta seda kassi ta erakordse saavutuse pärast esile ja rajada talle Pariisi mälestussamba.

Reklaamiagentuuri Anomaly London asutaja Matthew Serge Guy käivitas ühisrahastusplatvormis Kickstarter rahakogumise, et koguda kassiausamba jaoks vähemalt 50 000 dollarit.

«Umbes pool aastat tagasi jäi mulle silma kangast salvrätt, millel mälestati selle kassi kosmoselennu 50. aastapäeva. Seal ei olnud kassi pilti, milline ta välja nägi. Googeldasin ja sain teada, kes ta on. Kuigi ta on kosmosekangelane, on ta siiski ära unustatud,» teatas Guy.

Rahakoguja lisas, et kosmoselende tegid alguses loomad ja mitte keegi ei küsinud neilt, kas nad tahavad seda teha või mitte.

«Tahan rõhutada, et nii Félicette kui mitmed teised loomad on unustatud kangelased. Neid kasutati teaduskatsetes, mis tekitasid neile kannatusi ja tõid lõpuks surma. Esimene kosmosekass on ausammast väärt,» teatas reklaamiagentuuri juht.

Paljud prantslased on avaldanud sellele projektile toetust. On ka neid, kelle arvates on see emane kass oma soo tõttu tähelepanu ära teeninud, olles esimene «naissoost» kass-astronaut. 

Prantsuse kosmoseuuringute keskus Centre National d’études Spatiales (CNES) tegi kinnipüütud tänavakassidega katseid
Prantsuse kosmoseuuringute keskus Centre National d’études Spatiales (CNES) tegi kinnipüütud tänavakassidega katseid Foto: General/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles