Galerii: tänasest ei saa Eesti teedel enam 110 km/h sõita (3)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ilmateenistus prognoosib täna õhtuks lörtsi ja lumesadu ning seoses sellega korjab maanteeamet teedelt ära 100 ja 110 km/h sõita lubavad märgid.

Kolmapäeval, 25. oktoobril tugevneb tuul ning lörtsi- ja lumesadu jõuab saartelt mandrile. Neljapäevaks, 26. oktoobriks on oodata saju laienemist üle Eesti ning teeolude muutumist nullilähedase temperatuuri ja tiheneva saju tõttu halvaks, teatas maanteeamet.

Maanteeamet teehoolde tellijana kinnitab, et kõik riigiteede hooldust tegevad ettevõtjad on talihooldeks valmis, kuid sellele vaatamata võivad teed muutuda ootamatult libedaks. Seetõttu on sõidukiiruse valimine eriti oluline. Maanteeamet tuletab meelde, et lubatud suurim sõidukiirus ei ole liiklejatele kohustuslik.

Sõidukijuht peab alati arvestama, et talvised sõiduolud erinevad kardinaalselt suvistest ning lumist ja libedat teed tuleb võtta normaalse nähtusena. Talviste teeoludega tuleb ohutult sihtpunkti jõudmiseks varuda rohkem aega.

Talvetingimustes sõitma minnes tuleb igal sõidukijuhil üle vaadata oma auto ja selle varustus. Oluline on sõita tehniliselt korras ja talvehooajaks ettevalmistatud sõidukiga. Kontrollida tuleb, et pidurid, tuled ja kojamehed oleksid töökorras. Talverehvid on kohustuslikud alates 1. detsembrist, ent iga juht peab ise otsustama ilmaolude ja oma planeeritava teekonna põhjal, millal ta seda teeb. Lähipäevadel sõite tehes tasub eelnevalt hinnata, kas rehvid on ikka väljasõiduks sobivad. Kui tekib kahtlus sõiduki või selle rehvide mittesobivuses valitsevale ilmale, siis tuleks sõit ära jätta.

Maanteeamet alustas tänavu lubatud suurimate piirkiiruste tõstmist 3. aprillil, tänavu sai kiirusega 110 km/h sõita 128 kilomeetril ja 100 km/h kolmel kilomeetril.

Ka sel aastal tõsteti lubatud suurimat piirkiirust ainult neljarajalistel eraldatud sõidusuundadega maanteedel, kaherajalistel teedel jäi lubatud suurimaks sõidukiiruseks 90 km/h.

Piirkiirust tõsteti Tallinna–Narva maantee Tallinna-Aaspere viiel lõigul (110 km/h), Haljala liiklussõlmes (110 km/h) ja Kohtla-Järve–Jõhvi lõigul (110 km/h).

Tallinna–Tartu–Võru–Luhamaa teel tõsteti piirkiirust Tallinna–Kose kahel lõigul (110 km/h), Mäo möödasõidu (110 km/h) ja Tartu–Ülenurme (100 km/h) lõikudel.

Tallinna–Pärnu–Ikla maanteel tõsteti piirkiirust Tallinna–Ääsmäe kahel alamlõigul (110 km/h). Ka sel aastal tõsteti piirkiirust Tallinna ringteel Jüri–Luige lõigul (110 km/h).

Eelmisel aastal korjas maanteeamet teedelt suuremat piirkiirust lubavad märgid maha 1. novembril.

Tavapäraselt on maanteedel suurim lubatud sõidukiirus 90 km/h.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles