Valimisjärgsed võimujooned saavad Tartumaal selgeks nädalaga

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Artur Kuus

Tartumaa kaheksast omavalitsusest on tänaseks koalitsioonilepinguni jõutud Elva suurvallas. Uus voli­kogu on koos istunud Nõos. Kõikjal mujal käivad veel läbirääkimised.

Elvas moodustasid võimuliidu Reformierakond, Keskerakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond. Uuele koalitsioonilepingule kirjutati pidulikult alla eile õhtul Hellenurme vesiveskis. 

Koalitsioonipartnerid on selgunud ka Tartus, kus käed on löönud Reformierakond ja Keskerakond.

Kõikides teistes omavalitsustes pole põhjust traditsioonilisest koalitsioonist-opositsioonist rääkida, sest valimiste võitjad on lubanud arvestada ka väiksema kohtade arvuga volikogusse pääsenud valimisliitude ja erakondadega. Sel nädalal koguneb uus volikogu Kastre, Peipsiääre ja Kambja vallas, järgmisel nädalal Luunja ja Tartu vallas. 

Tartus luuakse Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsioon

Tartus kohalikud valimised võitnud Reformierakond otsustas alustada koalitsioonikõnelusi Keskerakonnaga ning jättis seega kõrvale senise teise koalitsioonipartneri ehk sotsiaaldemokraadid.

Reformierakonna nimekirjas 4699 häält kogunud ning läbirääkimisi eestvedav Urmas Klaas on varem öelnud Tartu Postimehele, et abilinnapeakohtade arvu ja volikogu esimehe kandidaadi nimeni pole veel jõutud. 

Klaasi sõnul peeti konsultatsioone kõigi Tartu volikogusse valitud erakondade ja valimisliitudega ning lõpuks langes valik Keskerakonna kasuks.

«Keskerakonnaga on meie ühisosa suur. Me oleme rääkinud kolme meile väga olulise teema rakendamisest,» sõnas Klaas. Neiks on turvalise kodutee programm, uute töö- ja elukohtade programmi alustamine ning südalinna kultuurikeskuse mõtte edasiarendus.

«Loomulikult on ka Keskerakonnal oma mõtted ja eesmärgid, mida nemad soovivad Tartu paremaks arenguks ellu viia,» tõdes Klaas ja täpsustas, et valimisprogramm selgub edasiste läbirääkimiste käigus.

Aivar Soop pole jätkamist otsustanud

Tartu vallas valimised võitnud valimisliit Kohalik Elu sai uues volikogus 16 kohta. Sellega on neil 25-kohalises volikogus absoluutne enamus kindlustatud. Teiseks tuli valimisliit Ühtne Vald 4 kohaga ja kolmandaks Sotsiaaldemokraatlik Erakond 3 kohaga. Volikogusse pääses 2 kohaga ka valimisliit Korruptsioonivaba Tartu.

Kohaliku Elu esinumber ning 24 aastat Tartu valda juhtinud Aivar Soop ütles, et nad ei ole veel otsustanud, kas lähevad edasi üksi või moodustavad koalitsiooni. «Läbirääkimised käivad ja selle nädala jooksul peaks selguse majja saama,» sõnas ta. 

Soobi sõnul pole nad ühtegi volikokku jõudnud poliitilist jõudu läbirääkimistelt kõrvale jätnud. «Tahame kõigiga läbirääkimisi pidada, ja kui need on tehtud, tehakse otsus. Meie soov on koostööd teha kõigiga, kes on huvitatud sellest, et vallas elu paremaks läheks,» selgitas ta.

Soop ei soovinud spekuleerida, kas ta võiks vallavanemana jätkata. «Seda küsimust pole üles tõstatatud,» nentis ta. Samuti ei osanud ta öelda, kas suurenenud valda luuakse abivallavanemate ametikohad või mitte.

Elvas sündis kolmikliit

Elva valla volikogu valimised võitnud Reformierakond otsustas jätta kõrvale valimisliidud ning sõlmis teisipäeva õhtul koalitsioonilepingu Keskerakonna ja sotsiaaldemokraatidega.

Reformierakonda kuuluv ja praegu veel Tartu maavanema ametis olev Reno Laidre ütles, et otsus kaasata koalitsiooni erakonnad, mitte valimisliidud, sündis osalt juba valimiste ajal. «Üks asi on kogemused ja oskused, kuigi neid oli igal pool. Aga juba valimiskampaania käigus ja debattides sai aimu, millistel nimekirjadel on Elva valla arendamise visioon kõige sarnasem. Konkreetset põhjust on isegi raske välja tuua,» selgitas ta.

Sündinud koalitsiooni häälteenamus volikogus pole aga kuigi suur. «Kõik sõltub sellest, kas otsus, mida on vaja vastu võtta, nõuab koosseisu häälteenamust või piisab lihthäälte enamusest. Aga me oleme mõelnud, et tulevases Elva vallas võiks lõhe koalitsiooni ja opositsiooni vahel olla väiksem kui varem,» lausus Laidre ning kutsus koalitsioonilepingust kõrvale jäänud valimisliite koostööle.

«Me loodame, et väga paljud otsused saavad Elva vallavolikogus vastu võetud konsensuslikult. Hea tahte märgiks oleme ka oma programmi kirjutanud valimisliitude lubadusi,» lisas ta.  

Uue volikogu esimene istung on 30. oktoobril Elva kultuurikeskuses. Volikogu esimehe kandidaadina seatakse seal üles Rannu vallavanemana töötanud Maano Koemets. 

Elva suurvalla volikogus on 29 kohta. Neist 10 võttis Reformierakond, valimisliit Elvamaa Esimesed sai 7, valimisliit Elva Vallakodanik 5, SDE 4 ja Keskerakond 2 kohta ning valimisliit Ettevõtlikud ühe koha. 

Nõos esimene volikogu istung peetud

Erinevalt teistest omavalitsustest kogunes Nõo valla uue koosseisuga volikogu juba sel esmaspäeval ja valis nii esimehe kui aseesimehe.

Nõo valla 15-liikmelisse volikokku pääsesid valimisliit Vali Nõo ning Isamaa ja Res Publica Liit, esimene sai kaheksa kohta ning teine seitse. 

IRLi ridades kandideerinud endise vallavanema Rain Sangernebo sõnul on uutest volinikest üheksal volikogutöö kogemus ja kuus on verivärsked liikmed. «Minu meelest on see üsna mõistlik proportsioon, vaidlemist, üksteise otsimist ja kompamist pole meil olnud,» sõnas ta.

Volikogu esimene istung toimus vallas juba sel esmaspäeval. Volikogu esimeheks valiti Krista Kvarnström ning aseesimeheks Mait Raig. «On üsna suur tõenäosus, et järgmisel nädalal valitakse ära vallavanem ning seejärel kinnitatakse paari nädala jooksul ka vallavalitsus,» lisas Sangernebo.

Kambjas opositsiooni ei tule

Kambja ja Ülenurme valla ühinemisel tekkinud Kambja ühendvalla juhtohjad kuuluvad Reformierakonnale: 21-kohalises volikogus on neil 12 kohta. Valimisliit Koduvald sai 6 ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond 2 kohta ning Eesti Konservatiivne Rahvaerakond ühe koha.

Siiani Ülenurme vallavanemana töötanud Aivar Aleksejev lausus, et ka nende vallas klassikalist koalitsiooni ja opositsiooni ei tule. 

«Meil on pigem nii, et kõik seisavad valla eest,» sõnas Aleksejev ning kinnitas, et kindlasti ei lähe Reformierakond valda juhtima üksinda. «Kõike ei saa veel ennustada, aga praegugi on võimalike kohtade arutamisel ka Kambja poolele prisked pakkumised tehtud.»

«Meie tahame kaasata kõiki, kes volikogusse pääsesid, ja kedagi kõrvale ei jäeta. Sotsid peavad muidugi ütlema, mis on nende soov,» märkis Aleksejev. Ta lisas, et traditsioonilist koalitsioonilepingut ei sõlmita ning vallavalitsus lähtubki järgmise aasta töös valimisprogrammi lubadustest.

Aleksejev kinnitas, et tema on nõus vallavanemana jätkama. Volikogu esimeheks kinnitatakse neljapäeval tõenäoliselt Heiki Sarapuu.

Kastre vallas selgus majas

Kastre vallas tegi valimistel puhta töö valimisliit Meie Kodu, mille olid kokku pannud ühinenud Haaslava, Võnnu ja Mäksa valla juhid. Valimisliit sai 17-liikmelises volikogus 13 kohta ehk absoluutse enamuse. Volikokku pääsesid veel valimisliit Tõde ja Õiglus (3) ning Keskerakond (1). 

Senine Haaslava vallavanem ning Meie Kodu esinumber Priit Lomp ütles, et ühisvalla esimene volikogu koguneb homme (täna – toim). «Seal valitakse uus volikogu esimees ja aseesimees. Kuulatakse ära kolme praeguse vallavalitsuse tagasiastumispalved ja umbes nädal hiljem kogunetakse teist korda, et panna ametisse uus vallavanem ja vallavalitsus,» selgitas ta.

Traditsioonilisi koalitsiooniläbirääkimisi pole Lombi sõnul Kastre vallas peetud, sest teised volikokku pääsenud jõud pole selleks initsiatiivi näidanud. 

«Me oleks ise eeldanud, et valimiste võitjaga võtavad ühendust kõik need, kes volikokku on sisse saanud, ja annavad ise märku, kui nad tahavad valla arendamisel kaasa rääkida. Aga nad ei ole meie inimestega kontakti võtnud ja huvi üles näidanud,» rääkis Lomp, kellest saab tõenäoliselt ka uue valla vanem.

Luunja võtab rahulikult

Luunjas juhib koalitsiooniläbirääkimisi valimised võitnud valimisliit Uus Luunja, mis sai 15-liikmelises volikogus 6 kohta. Teiseks jäi 5 kohta saanud valimisliit Luunja ning kolmandana ületas valimiskünnise IRL, kes sai 4 mandaati. 

Valimisliidu Uus Luunja esinumber, senine volikogu esimees Radž Sauk ütles, et uue võimuliidu moodustamiseni on veel pikk tee minna. «Täna (eile – toim) õhtul saame kõik kolmekesi kokku ja hakkame arutama. Meil kusagile kiiret pole,» ütles ta. 

Klassikalist koalitsiooni ja opositsiooni ei pruugi Luunjas aga tulla, sest kõigi kolme volikogusse jõudnud poliitilise jõu valimisprogrammid olid üsna sarnased. «Jah, põhimõtteliselt küll. Sellepärast kuulamegi kõik osalised ära,» sõnas Sauk.

Samas polnud ta kindel, kas ühel «suurel pundil» on mõtet. «Selle üle ongi peamine arutelu,» sõnas Sauk ning kinnitas, et tema oleks valmis volikogu esimehena jätkama.

Ka praegune vallavanem Aare Anderson kinnitas, et on nõus vallavanemana jätkama, kuid tema sõnul ei saa välistada klassikalise opositsiooni ja koalitsiooni tekkimist.

«Sõltub sellest, kuidas jõud otsustavad, aga üldiselt püüame selliseid mänge vältida. Olen ka siiani püüdnud valda juhtida nii, et ressurssi kasutatakse valla edendamiseks, mitte vaidlemiseks,» sõnas ta.  

Uue volikogu esimene istung peaks Luunjas toimuma järgmise nädala teisipäeval ja selleks ajaks võiks olla valmis ka koalitsioonileping. «Meie nimetame seda ühiste kavatsuste protokolliks ja ilmselgelt peab see järgmiseks esmaspäevaks olema allkirjastatud,» sõnas Sauk.

Peipsiääre vallavanemaks saab Kallaste linnapea

Peipsiääre vallas võitis kohalikud valimised valimisliit Uus Vald, kes sai 14 kohta. Volikogusse pääsesid veel valimisliidud Peipsiääre Ühinenud Kogukonnad (3), Meie Koduvald (2) ja Meie Kodukant (2). Volikogus on 21 kohta.

Kallaste linnapea Aleksandr Širokov ütles, et teiste volikogusse pääsenud valimisliitudega pole läbirääkimisi peetud, kuna selleks pole olnud vajadust. «On olnud ainult meie enda valimisliidu koosolekud ja neid on olnud päris palju,» sõnas ta.

Uus volikogu koguneb neljapäeval ning ainukese päevakorrapunktina ongi seal uue volikogu esimehe ja aseesimehe ametisse kinnitamine. Širokovi sõnul võib kandidaate tulla mitu, kuid suure tõenäosusega kinnitatakse ametisse praegune Alatskivi volikogu esimees Jaako Lindmäe.

Širokov plaanib enda sõnul ise kandideerida uue ühendvalla vanemaks. «Praegu me tegelemegi struktuuriga ja see saab paika järgmiseks nädalaks. Siis on ka selge, kas tuleb üks abivallavanema koht või kaks,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles