Iraagist ja Süüriast on koduriiki naasnud 5600 Islamiriigi võitlejat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitleja 2014. aastal Mosulis lipuga vehkimas.
Islamiriigi võitleja 2014. aastal Mosulis lipuga vehkimas. Foto: STRINGER/REUTERS

Süüria ja Iraagi lahinguväljadelt on koju naasnud vähemalt 5600 äärmusrühmituse Islamiriik (IS) välisvõitlejat ning nendest võib lähtuda märkimisväärne julgeolekuoht, teatas teisipäeval mõttekoda Soufan Group.

Iraagist ja Süüriast on koduriiki naasnud vähemalt 5600 kodanikku 33 riigist.

Soufan toetus raportis Radicalisation Awareness Networki andmetele. Need näitavad, et Iraaki ja Süüriasse sõdima läinud umbes 5000 Euroopa Liidu kodanikust on kodumaale naasnud umbes 30 protsenti.

Soufani hinnangul läks enim pühasõdalasi Iraaki ja Süüriasse sõdima Venemaalt - 3417. Saudi Araabiast ja Jordaaniast mõlemast läks üle 3000, Tuneesiast 2962 ja Prantsusmaalt 1910 pühasõdalast.

"Kui lisada neile teadmata arv teistest riikidest, siis on tegemist tohutu väljakutsega julgeoleku- ja korrakaitseametitele," lisati mõttekoja raportis.

IS kuulutas 2014. aastal välja oma niinimetatud kalifaadi, mis hõlmas alasid Iraagis ja Süürias ning mis oli vallutuste tipus umbes Itaalia suurune. Nüüdseks on rühmitus kaotanud umbes 85 protsenti oma kunagisest territooriumist.

Hoolimata "kalifaadi" kokkuvarisemisest hoiatas Soufan, et IS või miski selle sarnane jääb suure tõenäosusega ellu "senikaua, kuni püsivad selle kasvu edendanud tingimused".

IS-i nimel võitles umbes 40 000 välisvõitlejat rohkem kui 110 riigist. Osa ellujäänutest "jäävad pühendunuks vägivaldse "džihaadi" vormile, mida populariseerivad Al-Qaeda ja IS".

"On selge, et igaüks, kes tahab võitlust jätkata, leiab viisi seda teha," märgiti mõttekoja hinnangus.

Pärast "kalifaadi" väljakuulutamist võttis IS omaks rea rünnakuid Lähis-Idas, Euroopas ja mujal.

Soufani raportis öeldakse, et eriti keeruline on IS-iga liitunud laste ja naiste uuesti integreerimine koduriigi ühiskonda.

Reeglina riigid panevad naasvad pühasõdalased kas vangi, mis "ainult lükkab probleemi edasi", või suunab nad integratsiooniprogrammidesse, mida Soufani hinnangul on "kurikuulsalt raske koostada ja rakendada".

"Küsimused identiteedist ning laialdane umbusaldus riigiametite ja peavoolu poliitika vastu, mida IS ära kasutas, ei kao tõenäoliselt lähiajal kuhugi. Lisaks ei kao ka välisvõitlejate ja naasnute fenomen, olenemata sellest, kas nad liituvad IS-i riismetega või seda matkivate uute rühmitustega," lisati raportis.

Soome on raporti hinnangul naasnud umbes 43 islamivõitlejat.

Vene kaitseminister Sergei Šoigu ütles teisipäeval, et äärmusrühmituse  kontrolli alla on jäänud vähem kui viis protsenti Süüria territooriumist.

"Praegu on IS-i kontrolli all alla viie protsendi Süüriast. Enne Vene lennuväe operatsioonide algust kontrollisid pühasõdalased enam kui 70 protsenti Süüria territooriumist," ütles Šoigu Filipiinidel Kagu-Aasia Riikide Assotsiatsiooni (ASEAN) kaitseministrite kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles