Soomlased otsivad saamidega lepitust

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saami parlamendi presidendid Norrast Vibeke Larsen (paremal), Rootsist Håkan Jonsson (vasakul) ja Soomest Tiina Sanila-Aikio (keskel).
Saami parlamendi presidendid Norrast Vibeke Larsen (paremal), Rootsist Håkan Jonsson (vasakul) ja Soomest Tiina Sanila-Aikio (keskel). Foto: Ole Martin Wold/NTB/Scanpix

Soome valitsus on eraldanud raha saami lepituskomisjoni loomiseks, kuid paljud põlisrahva esindajad suhtuvad ettevõtmisse skeptiliselt ega tunne, et soojast käepigistusest piisaks nende keele ja kultuuri aastakümnetepikkuse suretamise heastamiseks.

Soome valitsuse otsuse peale eraldada 200 000 eurot, et luua lepituskomisjon Soome valitsuse ja saami rahva vahel, on mõned põlisrahva liikmed küüniliselt märkinud, et algatuse ajastus Soome sajandal sünnipäeval jätab mõru maigu – tähtpäeva märksõna «Koos» ei saaks olla ajaloolisest tõest kaugemal.

Paljude silmis ei ole valitsuse ebaõiglus mitte ajalooline seik, vaid hiljutine mälestus. Probleemid traditsioonilise maakasutamise ja põlisrahva õigustega tekitavad siiani pingeid saamide ja riigi valitsuse vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles