Opositsioon: minister Palo käitumine pole usaldusväärne

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo.
Urve Palo. Foto: Urmas Luik

Vabaerakonna fraktsiooni liikmed leiavad, et ettevõtlus- ja tehnoloogiaminister Urve Palo käitumine seab maapiirkonnad vaeslapse rolli ning ootavad ministrilt selgitusi, miks jäeti kohalikud omavalitsused ilma ülikiire internetiühenduse rajamiseks mõeldud toetustest. Kriitikaga ühinesid ka Reformierakond ja Eesti Konservatiivne Erakond (EKRE). 

Eile kirjutas Postimees, et omavalitsused jäävad ilma 20 miljonist eurost, mis oli mõeldud riigi toel ülikiire interneti viimiseks maaelanikeni ja mida neile oli lubatud sotside võimule tulekust saadik. Summa võivad saada hoopis Elektrilevi ja Telia.

Vabaerakonna hinnangul on algselt väga hea idee muutunud naeruväärseks. «Omavalitsuste täiendav toetamise idee seisnes ju selles, et arendada internetiühenduse võrku seal, kus suured telekomid seda ei tee majandusliku ebaotstarbekuse tõttu,» vahendas erakonna kommunikatsiooninõunik Maria Murakas fraktsiooni seisukohta. 

Vabaerakonna saadik Külliki Kübarsepp sõnul tahetakse ministrilt teada saada, miks esialgsest plaanist loobuti, mis on selle otsuse tagamaad ning kas minister võtab vastutuse. Lisaks soovivad saadikud teada, miks pole siiani tehtud turgu valitsevatele ettevõtetele sellise võrgu rajamist kohustuslikuks.

«Omavalitsustelt 20 miljonilise toetuse äravõtmise ühe põhjusena viitab Palo, et tõenäoliselt on Euroopa Komisjoni arvates tegemist keelatud riigiabiga, mille taotlemine on aja- ja töömahukas tegevus,» ütles Kübarsepp. Sellest tulenevalt tunnevad saadikud huvi selle vastu, miks ei olnud ministeeriumil aasta alguses, kui elektrituruseaduse muudatus vastu võeti, selge, kas see läheb keelatud riigiabi alla või mitte. Ühtlasi tahetakse teada, millal alustati Euroopa Komisjoniga eelläbirääkimisi ning millal selgus, et esialgne rahastamisskeem ei ole korrektne.

Kriitikaga ühinesid ka EKRE ja Reformierakond. EKRE-sse kuuluv riigikogu liige Henn Põlluaas sõnas, et ministri selgitused on segased ja ebapädevad. «Euroopa Komisjoni grupierandite reeglitele ja raha kokkuhoiu võimalusele viitamise taga on selgelt näha püüd hägustada olukorda ja varjata selle sammu tegelikke tagamaid. Lahtine on ka, kes ja kuidas kompenseerib omavalitsuste seni tehtud kulutused.»

Rreformierakondlane Urmas Kruuse heidab Palole ette katteta lubaduste andmist. «Tegemist pole ju pisiinvesteeringutega ja kohalikud omavalitsused on oma eelarvestrateegiates need kulutused juba kavandanud. Kui riikliku toetust tõesti ei tule ja ühendatud saavad vaid tihendatud asustusega piirkonnad, kannatavad kindlasti  maapiirkondade väikeettevõtjad ja tarbijad, kes tiheasustusest väljaspool toimetavad.»

Ta lisas, et regionaalpoliitika ühtlasele arengule see samm ilmselgelt kaasa ei aita, pigem halvendab väikeasumite- ja ettevõtete konkurentsivõimet.«Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister peaks oma väljaütlemiste ja tegevusega majanduslikku stabiilsust ja kindlust suurendama, hetkel on aga kahjuks läinud täpselt vastupidi,» ütles Kruuse.

Loe veel: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles