Itaalia jalgpallis võetakse antisemiitlike fännide vastu kasutusele karmid meetmed

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Milano Interi kapten Mauro Icardi andis noorele fännile Anne Franki päevikusse autogrammi.
Milano Interi kapten Mauro Icardi andis noorele fännile Anne Franki päevikusse autogrammi. Foto: Matteo Bazzi/AP

Rooma Lazio jalgpalliklubi on sattunud rassismiskandaali. Möödunud nädalavahetusel alistas meeskond koduses kõrgliigas 3:0 Cagliari kolleegid, kuid väljakul toimunu asemel räägiti matši järel fännide sobimatust käitumisest, vahendab CNN.

Lazio fännid kleepisid matši eel ja ajal Rooma olümpiastaadionile pildid, kus Holokausti ohver Anne Franke kandis vutiklubi linnarivaal AS Roma särke. Pildidega käisid kaasa juutidevastased hüüdlaused. Juhtunust oli šokeeritud nii Itaalia president kui ka Rooma juudikogukond ning oma fännidele märku andmiseks kannavad Lazio mängijad tänase liigamängu soojendusel Franki pildiga särke.

Lazio president Claudio Lotito viis holokaustiohvrite mälestuseks Rooma sünagoogi juurde leinapärja, aga ööpimeduses see varastati ja visati Tiberi jõe kallastele. / Alberto Pizzoli/AFP/Scanpix
Lazio president Claudio Lotito viis holokaustiohvrite mälestuseks Rooma sünagoogi juurde leinapärja, aga ööpimeduses see varastati ja visati Tiberi jõe kallastele. / Alberto Pizzoli/AFP/Scanpix Foto: ALBERTO PIZZOLI/AFP

Itaalia jalgpalliliit andis teada, et Roomas juhtunust tõukunult peetakse kolme kõrgeima koduse vutiliiga matšide eel sel nädalavahetusel holokaustis hukkunud inimeste mälestuseks leinaseisak ning samal ajal loeb staadionidiktor ette katkendi Franki päevikust: «Ma näen, kuidas maailm muutub vaikselt metsikuks. Ma kuulen lähenevat kõuemüra, mis üks päev meid kõiki hävitab. Ma tunnen miljonite kannatusi. Ja ometi, kui ma pööran pilgu taevasse, tunnen ma siiski kuidagi, et kõik läheb paremaks, et see õelus saab otsa ja rahu ning vaikus naaseb taas.»

Selle aktsiooni eesmärk on harida jalgpallisõpru, eriti noori lapsi, ajaloost. Turvavideote üle vaatamisel on Rooma ametivõimud tuvastanud 15 olümpiastaadionile pilte ja loosungeid kleepinud inimest, nende seas ka kaks alaealist vutihuvilist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles