Raamatusse jõudsid tordid koos videotega

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kõlab justkui vastuoluliselt, et tordimeisterdamise videoid saab leida kokaraamatust. Aga just liitreaalse kokaraamatuga said hakkama Tartu kutsehariduskeskuse pagar-kondiitri eriala kutseõpetajad.

Üheksa õpetajat mõtlesid välja kas täiesti uued tordiretseptid või kohendasid ja täiustasid olemasolevaid, panid grammi täpsusega kõik koostisained kirja ning tegid iga tordi juurde ka videoõpetuse.

See pole aga tavaline kokaraamat, vaid mõeldud eelkõige professionaalsetele pagaritele ja kondiitritele ning selle eriala õpilastele. Näiteks on seal täpselt kirjas, kuidas teha grammi pealt ühekilost võileivatorti. Lisaks kõigile muudele koostisosadele tuleb kaunistuseks kasutada 17 grammi tilli ja seitse grammi peterselli.

Tartu kutsehariduskeskuse pagar-kondiitri eriala kutseõpetajad Ege Seiler (vasakult), Ilona Vanaveski, Sirje Jäär, Ülle Soeson, Anneli Ummik, Irina Võsar ja Gerda Ode tegid eile koolis ettevalmistusi, et täna Tallinnas toidumessil oma tordiraamatut tutvustada. Pildilt on puudu õpetajad Karmen Salujõe ja Lilija Suburg. / Sille Annuk
Tartu kutsehariduskeskuse pagar-kondiitri eriala kutseõpetajad Ege Seiler (vasakult), Ilona Vanaveski, Sirje Jäär, Ülle Soeson, Anneli Ummik, Irina Võsar ja Gerda Ode tegid eile koolis ettevalmistusi, et täna Tallinnas toidumessil oma tordiraamatut tutvustada. Pildilt on puudu õpetajad Karmen Salujõe ja Lilija Suburg. / Sille Annuk Foto: Margus Ansu

Kui aga telefoni on laetud rakendus Layar, tunneb see pelgalt raamatus oleva pildi järgi ära, millise retseptiga on tegu, ja juhatab vaataja veebis oleva videoõpetuse juurde. Tõsi, ainult video järgi sefiiritorti ise järele ei tee, küll aga saab sealt näiteks nippe, kuidas vormida tordile sefiirist roose või võluda karamellist välja imepeenest niidistikust kokku keeratud kaunistus.

Polegi nii lihtne

Just kaunistustele on õpetajad raamatus suurt rõhku pannud. Sest, nagu õpetaja Gerda Ode sõnas, tordi võib küll õpetuse järgi valmis teha, aga kuna süüakse ju silmadega, on kaunistamine esmamulje loomiseks ülitähtis.

Kuigi kaunistused on valitud sellised, mis ei nõua väga erilisi töövahendeid, ei asenda video ometigi tunnis õpetajalt saadud näpunäiteid. «Just andsin õpilasele näpulillede video, et tehku selle järgi kannikesed. Siis ta vaatas, et videos on kõik nii lihtne!» ütles Gerda Ode. Ta tõdes, et peagi sai õpilane aru, et vajab ikka ka õpetaja juhendamist.

Seda, kui keeruline võib ühe kokaraamatu ja selle juurde videote tegemine olla, ei kujutanud autorid ettegi, kui hakkasid aasta alguses oma mõtet ellu viima.

Näiteks Ege Seiler otsustas välja mõelda oma tiramisuretsepti. Et sel Itaalia magustoidul on aga niivõrd palju versioone ja iga inimene ütleb oma maitse ja varasema kogemuse järgi, milline just see kõige õigem on, pidi Ege Seiler talle kõige sobivama retseptiga palju vaeva nägema.

«Oli hästi põnev, et tegin seda mitu korda läbi, et saaks maitsed paika: kas on piisavalt alkoholi, kas midagi muud on ka ikka piisavalt,» rääkis Seiler. Ja et kolleegid veel ka hindasid üksteise retsepte, pidi ta arvestama kaheksa arvamusega!

Jagavad lemmikuid

Iga õpetaja valis oma retseptid aga just selle järgi, mis talle meeldib ja milliseid kogemusi ta tahaks teistega jagada.

«Kuna olen ise kujunduskaunistuse õpetaja, tahtsin, et saaks kaunistada midagi pisikest ja hästi loovalt,» rääkis õpetaja Irina Võsar, kelle loodud pisikesed lilledega kaunistatud küpsisetordid raamatusse jõudsid. «Ei pea ju olema suur kilone tort, võib olla ka väike 150-grammine.»

Seda, kui keeruline võib ühe kokaraamatu ja selle juurde videote tegemine olla, ei kujutanud autorid ettegi, kui hakkasid aasta alguses oma mõtet ellu viima.

Gerda Ode kohandas raamatu jaoks aga oma lemmiku, meetordi retsepti, ja tegi selle juurde videoõpetuse, kuidas torti šokolaadiga kaunistada ja vormida selle juurde kollaseid šokolaaditriipudega mesimumme.

«Kuni videomeeskond jõudis oma asjad paika panna, hangus näiteks šokolaad selle ajaga ära või tekkisid mingid muud hädad. Siis teised õpetajad abistasid nagu väikesed mesilased ja läksid šokolaadi sulatama,» jutustas Ode ootamatutest viperustest, mis videoõpetuste tegemisel ette tulid.

Osta ei saagi

See, kellel nüüd aga süljenäärmed juba täistuuridel tööle läksid ja tahaks kohe raamatupoodi söösta, peab paraku pisut pettuma. Kuna õpetajad andsid raamatu välja Euroopa sotsiaalfondi projekti toel, pole neil luba selle kasutamiseks kommertsotstarbel, ehk kool ei või seda müüa.

Liitreaalseid kokaraamatuid jagab kutsehariduskeskus teistele kutsekoolidele ja külalistele. Küll aga on kõigil võimalik raamatut lehitseda arvutis, kui panna www.digar.ee lehel otsisõnaks tordiraamat.

Samas leiab kõik videoõpetused Tartu kutsehariduskeskuse Youtube’i kanalist, nii et nende abil võivad hobi- või ka professionaalsed kondiitrid uusi ideid ammutada ja oma kaunistusoskusi lihvida.

Kutsehariduskeskus esitleb uut kokaraamatut täna Tallinna toidumessil, seal on kiirematel võimalik ka raamatut kingituseks saada.

Tordiraamatu fotode autor on Krista Kattel, videod valmistas OÜ Plankfilm ning raamatu kujundas ja trükkis OÜ Ecoprint. / Sille Annuk
Tordiraamatu fotode autor on Krista Kattel, videod valmistas OÜ Plankfilm ning raamatu kujundas ja trükkis OÜ Ecoprint. / Sille Annuk Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles