Sügisene külv lubab varajast saaki

, köögiviljakasvataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui seemned sügisel mulda panna, saab kasvuhoonest noori salati- ja spinatilehti
aprilli keskpaigast alates.
Kui seemned sügisel mulda panna, saab kasvuhoonest noori salati- ja spinatilehti aprilli keskpaigast alates. Foto: Egert Kamenik

Sügisel võib külvata köögiviljaseemneid aeda peenrale või kasvuhoonesse, et saada kevadel varajast saaki. Talvealuseks külviks sobivad külmakindlate köögiviljade seemned.

Seemnete külv peaks toimuma oktoobri lõpul ja novembris. Seemned võivad mullas endasse vett imada, aga mitte idaneda, sest idanenud seeme võib hukkuda. Kui on pikk ja soojapoolne sügis, siis võib seemned külvata isegi veel detsembris.

Mida külvata?

Nii kasvuhoonesse kui ka aeda peenrale sobivad samad köögiviljasordid. Siin loos nimetan neid sorte, mida olen ise kasvatanud. Aiapoes on palju huvitavat, sortide valikul soovitan eelistada varajasi sorte.

Aedporgand ‘Muscade’ on väga varajane, porgandi pikkus 16–18 sentimeetrit, oranži südamega.

Aedsalat ‘Witte Dunsel’ (lõikesalat, lambakõrvasalat), väga saagirikas, kollakasroheliste lusikakujuliste rohkete lehtedega, kiirekasvuline.

Aedtill ‘Mammoth’ sobib hästi talvealuseks külviks.

Aedspinat ‘Industra’ on püstise kasvuga tugev taim, suurte lehtedega.

Aedseller (lehtseller) ‘Gewone Snij’, kasutatakse lehti, mis on vürtsika maitsega.

Aedkoriander, paljuneb ka isekülvi teel, vürtsika maitse ja lõhnaga.

Aedpetersell ‘Festival 68’, lehed siledad ja aromaatsed, kasutatakse värskeid ja kuivatatud lehti.

Murulauk, sisaldab hulgaliselt C-vitamiini, mineraalaineid ja väävliga eeterlikke õlisid.

Talisibul ‘Bajkal’ külvatakse oktoobris avamaale ja esimesed värsked pealsed korjatakse mai algul.

Puulehed peenrasse

Sügisel on kasulik viia kokkuriisutud puulehti kasvuhoonesse ja aeda peenra täiteks. Soovitatav on puistata kuivad lehed peenra süvendisse ja neile peale rehitseda muld, võib lisada ka veidi sügisväetist. Peenra põhja sügavus olgu kuni 40 sentimeetrit ja põhja võib puistata komposti. Enne peenra põhja mullaga katmist on hea kasta seda eelsoojendatud veega ja siis muld peale rehitseda.

Kasvuhoones tasub külvata seemned peenra äärtesse, siis ei sega need kevadel tomati ja teiste taimede kasvukohale istutamist.

Peenra pealispind rehitseda siledaks, seejärel tõmmata kuni 10 sentimeetri sügavused külvivaod, vao põhja võib puistata universaalset kasvuturvast – olen täheldanud, et seemned idanevad nii ühtlasemalt. Tänavu sügisel on niiske muld ja pole vaja külvivao põhja kasta, sest niiskust on piisavalt.

Seemneid külvatakse natukene tihedamalt, sest osa seemneid ei pruugi idaneda. Külviread on kasulik märkida, kasutades etikette, kirjutada liiginimi, sordinimi ja külvikuupäev, see on tarvilik, sest nii saab jälgida seemnete idanemise aega ja saagi valmimist.

Külvatud seemned katta mullaga ja vajutada lauajupiga kinni, nii on seemnete idanemine ja tõusmete tärkamine hea, seemned saavad paremini kontakti mullaga.

Kevadel kata ja kasta

Katteloori võib asetada külvidele märtsikuus, siis kui kasvuhoone päevane temperatuur on üle 10 soojakraadi, öised temperatuurid võivad langeda miinusesse. Katteloori kasutamine kiirendab seemnete idanemist ja kaitseb juba tärganud taimi. Peenral saab katteloori asetada külvidele, kui lumi on sulanud.

Kasvuhoones tuleb esimene kastmine teha eelsoojendatud veega ja kastmisega tasub alustada juba märtsi algul, teha seda vajaduse järgi, kastmiseks kasutada esialgu peenema sõelaga kastekannu. Aias peenral on vaja külve kasta alles siis, kui kuiv ja päikesepaisteline ilm on juba pikemat aega püsinud.

Taimed aias ja kasvuhoones ei vaja pealtväetamist, sest tegemist on varajaste sortidega ja taimed kasutavad hästi mullas olevaid taimetoitaineid.

Noori salati- ja spinatilehti saab kasvuhoonest korjata aprilli keskpaigast alates. Aias peenral valmib saak aprilli lõpus või mai algul. Värsket porgandit saab korjata mai lõpust alates.

Kõigi kasvatatavate köögiviljade saak ongi esimeseks varajaseks köögiviljaks. Soovitan külvata talisibulat ‘Bajkal’, sest see sobib tarbimiseks koos väikese mugulaosaga. Seemet on aiapoes saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles