Kremeerimine on ajast ja arust — lase oma surnud lemmikloom kompostiks muuta

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jason Checkla / SWNS.com / Scanpix

Mis juhtub Mukiga, kui ta sureb? Ühe kaheksakümnendate multika sõnul lähevad kõik koerad taevasse, aga Washingtonis tegutsev start-up Rooted Pet pakub leinavatele loomaomanikele uut lahendust: komposteerimist.

Loomade surnuaiad, tagaaega matmine, kremeerimine, taksidermia, tuha sünteetilisteks teemantideks muutmine — omanike valikud, mida oma lemmiklooma surnukehaga teha, on piiritud. Ent Paul Tschetter, Rooted Peti üks asutajatest väidab, et nende pakutav teenus on miski, mis laseb lemmikloomaomanikel ennast hästi tunda. Komposteerimine võtab vähem energiat kui krematooriumiahju tööle panek ja vajab väiksemat maalappi kui matmine. «Krematooriumid lõhustavad su lemmiklooma kere, see pannakse armsasse kasti ning antakse siis tagasi,» ütles Tschetter. «Ma arvan, et meie meetod teeb kogu protsessi tähendusrikkamaks.»

Kuigi oma lemmikuga hüvasti jätmine on paljudele inimestele piinavalt raske, tahavad nad oma sõbrad väärikalt ära saata. Ainuüksi USA-s on rohkem kui 700 loomade surnuaeda ja krematooriumi ning see on sellele tõestuseks. Tschetteri sõnul ei ole loomade karkasside komposteerimine ebatavaline asi, sest paljud põllumehed kasutavad seda surnud karjaloomade jaoks ning mitmed osariigid saavad niimoodi lahti autode alla jäänud loomadest. Uus meetod on aga puhtam ja kiirem: looma surnukeha pannakse kastitaolisesse kapslisse, mis on täidetud puulaastude ja muu orgaanilise materjaliga. Kuus kuni kaheksa nädalat hiljem on kasti sisust saanud rammus muld, mis näeb välja ja lõhnab nagu tavaline kompost. «Me võtame loodusliku protsessi ning kiirendame seda,» rääkis Tschetter. «See on nii tavaline, aga arvatavasti tekitab meie meetod mõnes inimeses sellegipoolest ebamugavustunnet.»

Kuna kapslite suurus seab oma limiidid, võtab firma praegu vastu kuni 45-kiloseid loomi. Tschetteri sõnul on nad praeguseks komposteerinud peamiselt koeri ja kasse, ent sekka on sattunud ka mõned linnud ja üks madu. Kohalike veterinaaride vastukaja nende firmale on olnud «ülevoolavalt positiivne» ning Tschetter loodab, et rohkem inimesi valib tulevikus nende viisi. Klientidel on võimalus valida, mis nende lemmiku komposteeritud jäänustega edasi saab — kui kompost jääb Rooted Peti kätte, kasutatakse seda puude istutamiseks ent omanikele pakutakse ka võimalust kompost oma soovi järgi ära kasutada või saadetakse neile taim, mis nende loomast tehtud mullas kasvab.

«See on kui elav mälestusmärk,» nendib Tschetter.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles