Galerii ja video: ülehelikiirusel sõitev auto läheb purustama maailmarekordit (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Meeskond Briti insenere plaanivad purustada enda loodud imeautoga maismaa kiirusrekordi. Püssikuulist kiiremini sõitev auto nimega Bloodhound peaks plaani järgi saavutama 1610-kilomeetrise tunnikiiruse. 

Maailmarekord plaanitakse purustada 2019. aastal ning seda tehakse spetsiaalsel kuivatatud ja silutud järvepõhjal Lõuna-Aafrikas. Bloodhoundi juhib Briti õhuvägede piloot Andy Green. Praegu katsetatakse autot «madalamatel kiirustel» Newquay lennuväljal, mis on 2,7 kilomeetrit pikk.  

«Me oleme disaininud ja ehitanud kõige keerukama ja imepärasema auto inimkonna ajaloos. See suudab kiirendada nullist 320-kilomeetrini tunnis umbes kaheksa sekundiga. Arvestades, et auto kaalub viis tonni, siis on see uskumatu jõudlus,» ütles Green.  

Greeni käes on ka eelmine maailmarekord. 20 aastat tagasi juhtis ta reaktiivmootoriga superautot SSC läbi Nevada kõrbe, saavutades ülehelikiirusel 1227 km/h. Viimase 20 aasta jooksul on tehnika aga kõvasti edasi arenenud. Bloodhoundil on näiteks hävitaja Eurofighter Typhoon mootor, mida saadab omakorda veel rakettmootor.

Peenikese noolepea-kujulise auto arendamine ja ehitamine võttis aega üheksa aastat ja pole veel praegugi valmis (rakettmootor on puudu). Sellegi poolest on masin juba piisavalt valmis, et teha aeglasemal kiirusel katsesõite. Newquay lennujaama pikkus ei võimalda aga isegi praeguses staadiumis autol oma tippkiirust saavutada. 

Samuti katsetatakse praegu kummist hävituslennuki rehvidega, kuid kiirusrekordi ajal pannakse masinale alla üleni alumiiniumist rattad. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles