Ülikooli tänaval avab uksed Tšehhovi restoran

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhovi omanik Olga Aasav võttis eile vastu Pihkvast saabunud toitlustusettevõtja Andrei Filatovi ja tema kokad Anna Võžimova ja Aleksandr Solodenko.
Tšehhovi omanik Olga Aasav võttis eile vastu Pihkvast saabunud toitlustusettevõtja Andrei Filatovi ja tema kokad Anna Võžimova ja Aleksandr Solodenko. Foto: Sille Annuk

Kuulsa Vene kirjaniku Anton Tšehhovi järgi nime saanud söögikoht hakkab pakkuma slaavipäraseid toite alates boršist ja seljankast ning lõpetades barankade ja pliinidega.

Tšehhov avab uksed aadressil Ülikooli 5, kus veel hiljuti tegutses Hiina söögikoht Kung Fu. Kolmest ruumist koosnevasse restorani mahub selle omaniku Olga Aasavi sõnul umbes 60 inimest.

«Näiteks see on Tšehhovi tagatuba, kus on suur ümmargune laud. Siin saab olla teistest natuke eraldi ning pidada kas sünnipäeva või nõupidamist,» rääkis Aasav Tartu Postimehele uut kohta tutvustades ning kiitis ruumide sisekujundajat Madis Liplappi. «Venepärasust on siin piisavalt: lühtrid, mööbel. Ta oskab detailidega mängida,» lisas ta.

Liplap ise selgitas, et ta ei püüdnud ruume kujundada mitte niivõrd rahvuspäraseks, vaid lähtus pigem Tšehhovi ajastust. «Ta ei ole kindlasti rahvapärimuslik Vene restoran, nagu on näiteks Tallinnas Troika. Pigem püüdsin mõelda, milline võis Tšehhovi ajal olla sisekujundustrend. Et see kannaks seda vaimsust, tarkust ja intelligentsust,» kirjeldas Liplap.

Seetõttu vaatabki Tšehhovi tagatoa seinalt vastu hiigelsuur foto, kus kirjanik tõenäoliselt loeb kaaslastele ette oma järjekordse jutustuse või näidendi katkendit.

Pigem vähem, aga hästi

Restorani menüü ei tule Aasavi sõnul väga pikk ja keeruline, pigem püütakse pakkuda vähem ja hästi. 

Vene köögi klassikalised hitid on siiski kõik saadaval. Nii näiteks on menüüs kindlasti seljanka, borš ja uhhaa. Samuti ahjunõudes küpsetatud pajaroad. Ei puudu ka pliinid kalamarjaga, heeringas hapukoore ja sibulaga ning sõrnikud toormoosiga.

Nagu teistes kesklinna söögikohtades, pakutakse ka Tšehhovis lõunaajal päevaroogi ning needki püütakse teha Vene stiilis.

Aasav lubas, et hinnad on üsna samasugused, nagu on teistes ümbruskonna toidukohtades, kuid tuleb ka üllatusi. Näiteks kui tellida tassike teed, saab iga klient seda hiljem tasuta samovarist juurde võtta. 

Eile saabusid Pihkvast Tšehhovi kokkasid õpetama Vene köögi asjatundjad, kellega Aasav sai tuttavaks aastaid tagasi rahvusköökide päevade ajal. Neist üks on Andrei Filatov, kellel on Aasavi sõnul Pihkvas seitse restorani. 

«Meile on tähtis see, et söök oleks iga päev sama hea, mitte tase ei kõiguks,» lausus aastakümneid toitlustusäris tegutsenud Aasav. 

Ring sai täis

«Olen olnud kuusteist aastat täitevkomitee kohvikus, kaheksa aastat Shakes­­peare’is, kümme aasta Rasputinis, kolm aastat Volgas ja viisteist aastat Atlantises,» loetles Aasav oma varasemaid tegemisi ning tõdes, et oli Vene restorani taasavamisele mõelnud juba ammu.

«Võib öelda, et olen selles valdkonnas tiiru maailmale peale teinud, ning kuna mul on isa poolt slaavi verd, siis arvan, et kannan selle välja. Ja kui sa oled aastakümneid üht ja sama asja teinud, siis ei oskagi ju midagi muud teha,» rääkis Aasav.

Samas tunnistas ettevõtja, et avamispinge on suur. Esiteks on veel tuhandeid pisiasju, millega tuleb hakkama saada. Teiseks on konkurents kesklinnas tihe. «Aga ma arvan, et igaüks peab oma liistude juurde jääma,» sõnas Aasav ning oli optimistlik.

Restoran avab uksed järgmisel esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles