Kas teadsid? Volikogu esimehe koht toob presidendiga sama palga (3)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kollaaž

Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Tallinnas sündimata võimuliidu üks võtmeküsimusi olnud linnavolikogu esimehe koht on kaalukas nii oma sisult kui ka tasult. Pealinna volikogu juhi palk on võrdne nii presidendi, peaministri kui ka riigikogu aseesimehe omaga.

Valimiste järel võimaliku võimuliidu loomisel Tallinnas soovisid sotsiaaldemokraadid mitut tähtsat ametit, suurim üksmeel leidus soovis esitada Harju maakohtu endine juht Helve Särgava linnavolikogu esimehe kandidaadiks. 

Teatavasti koalitsiooni ei sündinud ja põhjenduseks toodi erimeelsused mõlemas erakonnas. Eriti kõnekalt levis väide, et võimuliidu sünd takerdus suurima häältesaagi (24 668 häält) saanud keskerakondlasest abilinnapea Mihhail Kõlvarti soovi taha saada Tallinna linnavolikogu esimeheks.

Kõlvart ei soovinud erakonna esindajana selget seisukohta võtta, kuid lubas volikogu esimehe ametikohale mõelda, kui talle peaks tehtama ettepanek sinna asuda.

Kõrgeim palgamäär

Et Keskerakonna linnapeakandidaat on Taavi Aas, siis selle ametiga palgalt samaväärne on volikogu esimehe amet. 1. aprilli 2017 seisuga saab nii Tallinna linnapea kui ka volikogu esimees palka võrdselt 5288,40 eurot kuus. Tegemist on kõrgemate riigiteenijate kõrgeima palgamääraga, Tallinna linnavolikogu kantselei juhi Kersti Kalvet-Sepa sõnul tippjuhtide indekseeritud töötasuga. Olgu võrdluseks toodud, et sama palju palka saavad ka president Kersti Kaljulaid, riigikogu esimees Eiki Nestor ja peaminister Jüri Ratas.

Tallinna linnavolikogu esimehe ja linnapea tasu muudeti kõrgeimate riigiteenijate palgamäärale vastavaks üle-eelmise (7. koosseisu), Toomas Vitsuti juhitud volikogu ajal 21. veebruari 2013 määrusega. Enne seda oli volikogu esimehe ja linnapea töötasu 3286 eurot ning linnavolikogu aseesimehe ja abilinna töötasu 2774 eurot kuus.

Seevastu volikogu liikme tasu on ligi 570 eurot (50 protsenti Eesti keskmisest palgast) ning olnud sama aastast 2004. Tõsi, volikogu liige võib uuest aastast saada 250 eurot lisateenistust, kui ta valitakse mõne komisjoni esimeheks. Linnavolikogu komisjoni liige saab aga komisjoni koosolekutest osavõtu eest tasu 6,50 eurot.

Tallinna linnavolikogu aseesimehe koht on palgaline juhul, kui linnavolikogu nii otsustab. Võrdluseks võib tuua Tartu linnavolikogu, kus aseesimehe palgaks on määratud 799 eurot. Samas saab linnavolikogu lihtliige kuutasu 32 eurot, millele lisandub 64 eurot istungil osalemise eest.

«Nende kuude eest, kus istungeid ei toimu (juulis ja augustis – A. P.), 32 eurot ei maksta,» täpsustas Tartu linnavolikogu kantselei juhataja Ülle Saar. Nagu Tallinnaski, on ka Tartu volikogus võimalik saada lisateenistust komisjonide töös osalemise eest. «20 eurot koosoleku puhul, aga ta peab siis kohal olema,» toonitas Saar.

Kui linnavolinik ei saa ise kohale tulla, aga läkitab oma arvamuse mõne eelnõu või teema kohta elektroonilisel teel, makstakse talle lisaks kolm eurot. 

Mida teeb volikogu esimees? 

Tallinna linnavolikogu esimees esindab volikogu ja juhib selle tööd; kutsub kokku, juhatab istungeid ning juhib nende ettevalmistamist. Samuti korraldab linnavolikogu eelnõude menetlemist. Volikogu esimees võib nõuda kõigilt Tallinna linna asutustelt linnavolikogu tööks vajalikke dokumente. Samuti esitab ta linnavolikogule kinnitamiseks linnavolikogu kantselei struktuuri, koosseisu, palgamäärad ja palgatingimused. Lisaks on volikogu esimees see, kes kirjutab alla linnavolikogu vastu võetud määrustele ning annab välja käskkirju linnavolikogu töö korraldamiseks. 

Tallinna linnavolikogu esimees Kalev Kallo.
Tallinna linnavolikogu esimees Kalev Kallo. Foto: Liis Treimann

Linnaosajuhtide hea põli

Tallinna linnaosavanemate töötasu jääb vahemikku 3400–3600 eurot. Näiteks Tallinna rahvaarvult väikseimat linnaosa, 18 580 elanikuga Piritat juhtiv Tõnis Mölder saab töötasuks 3400 eurot kuus. Maria Jufereva, kes juhib Tallinna suurimat, 119 408 elanikuga Lasnamäe linnaosa, teenib 3600 eurot kuus.

Tallinna linnaosavanemad teenivad igatahes rohkem kui näiteks 96 904 elanikuga Tartu linnapea Urmas Klaas, kelle palgaks on 3300 eurot. Tartu linnavolikogu juht saab 3135 eurot kuus. Samas näiteks Saaremaa vallavanem ja volikogu esimees hakkavad teenima 3800-eurost kuupalka.

Tallinna linna palgal on mitu juhti, kelle palganumber ületab ka enimteenivate linnaosavanemate palka ning näiteks ka märkimisväärset Saaremaa vallajuhtide palka. Näiteks nii Tallinna avalike suhete direktori kui ka linnavara ameti juhi palk ulatub 3720 euroni, linnaplaneerimise ameti juht saab 3930 eurot, transpordiameti juht teenib 3830 eurot, spordi- ja noorsooameti juhi kuutasu on 3780 eurot. Linna õigusdirektor saab vaid veidi vähem palka kui näiteks riigikogu aseesimehed Enn Eesmaa ja Hanno Pevkur – 4450 eurot kuus.

Volikogu sabaliputav roll 

Tallinna linnavolikogus opositsioonis oleva Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni esimees Madis Kübar tõdes, et märkimisväärsed palgad linnajuhtimises annavad selgelt mõista Keskerakonna ambitsioonidest.

«Keskerakond on soovinud juba pikemat aega ehitada Tallinnas riiki riigis. Sellest tulenevalt on keskerakondlik linnavõim võrdsustanud Tallinna linnajuhtimises oma töötasud valitsusjuhtide ja riigikogu liikmete palkadega,» rääkis ta.

«Tallinna linnajuhtimises ja linnavolikogus on jõuhoovad olnud aastaid ülekaalukalt Keskerakonna käes, st sisuliselt määrab üks poliitiline jõud endale ja oma kaaskondlastele ise palku ja kinnitab need linnavolikogus kummitempliga. Just sellisel moel võrdsustati linnapea ja linnavolikogu esimehe palgad ministri palgaga, abilinnapeade palgad aga riigikogu lihtliikme palkadega,» lisas Kübar.

PALGAD RIIGIJUHTIMISES 

President – 5288,40 eurot

Peaminister – 5288,40 eurot

Riigikogu esimees – 5288,40 eurot

Riigikogu aseesimees, komisjoni esimees ja fraktsiooni esimees – 4495,14 eurot

Riigikogu komisjoni aseesimees ja fraktsiooni aseesimees – 3966,30 eurot

Riigikogu liige – 3437,46 eurot

PALGAD TALLINNA JUHTIMISES

Linnapea – 5288,40 eurot

Linnavolikogu esimees – 5288,40 eurot

Abilinnapea – 4220,55 eurot

Linna avalike suhete direktor – 3720 eurot

Linnaosavanem – 3400–3600 eurot

Linnaosavanema asetäitja – 1900–2600 eurot

Linnapea nõunik – 1480–2500 eurot

Linnavolikogu komisjoni esimees – 820 eurot

Linnavolikogu lihtliige – 570 eurot

PALGAD TARTU JUHTIMISES 

Linnapea – 3300 eurot

Abilinnapea – 3135 eurot

Linnavolikogu esimees – 3135 eurot

Linnavolikogu aseesimees – 799 eurot

Linnavolikogu lihtliige – 32 eurot

Allikad: riigikogu palgaandmed, avaliku teenistuse palgaandmed seisuga 1. aprill 2017, Saarte Hääl, Tartu linnavolikogu kantselei, Vabariigi Presidendi kantselei, Riigi Teataja, Tartu linna koduleht, Tallinna linnavalitsus. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles