Kasahstan võtab kasutusele ladina tähestiku

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2011. aastal riigivisiidiga Eestit väisanud Kasahstani president Nursultan Nazarbajev (vasakul) kuulab koos toonase Tallinna linnapea Edgar Savisaarega kunstiajaloolase Jüri Kuuskekmaa selgitusi.
2011. aastal riigivisiidiga Eestit väisanud Kasahstani president Nursultan Nazarbajev (vasakul) kuulab koos toonase Tallinna linnapea Edgar Savisaarega kunstiajaloolase Jüri Kuuskekmaa selgitusi. Foto: Mihkel Maripuu

Seni Nõukogude võimu poolt juurutatud kirillitsat kasutanud Kasahstan võtab nüüd tehnoloogiliste vajadustega põhjendades  kasutusele ladina tähestiku, vahendas RIA Novosti president Nurzultan Nazarbajevi korraldust.

President põhjendas otsust, millega asendatakse 42 tähest koosnev nn vene tähestik 32 tähest koosneva ladina tähestikuga, tänapäevaste tehnoloogiate ja kommunikatsioonikeskkonna nõudmistega. Varem araabia kirja kasutanud Kasahstan läks esmakordselt ladina tähestikule üle 1920nendatel aastatel, kuid Nõukogude Liidus läbi viidud väikerahvaste venestamisega hakkas 1940. aastal kasutama Bulgaaria päritolu kirillitsat, mida tuntakse ka vene tähestikuna.

Kui Nazarbajev andis aprilli keskel korralduse, hakata tähestiku vahetamist ette valmistama, rõhutas ta, et see samm ei puuduta venelaste ja tesite rahvaste õigusi.

Kasahstani sideminister Dauren Abajev kinnitas nüüd, et tähestiku vahetamine ei lähtu poliitilistest motiividest.

Venemaal põhjustas kasahhide tähestiku vahetamise otsus pahameelelaine. RIA Novosti uudise kommenteerijad ei varja oma pettumust ja soovitavad kasahhidel oma kaasmaalased Venemaalt kokku ära viia, et jätkata pugemist ameeriklaste ees. „Nazarbajev tahab minna ajalukku sellega, et lahutas Kasahsatni ja Venemaa. See, et tegemist ei ole poliitilise otsusega, on muinasjutt vähese kirjaoskusega inimestele. Venemaa hülgamine on selle vana rebase kauaaegne unistus,“ kirjutas ennast Vovan Buyvoloviks nimetav kommenteerija.

Nazarbajev seadis oma riigi majanduspoliitiliseks eeskujuks Euroopa Liidu, kuid asjatundjate hinnangul peab Kesk-Aasia kõige arenenumaks riigiks peetav Kasahstan arvestama ennekõike Hiina ja Venemaa naabrusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles