KOHALIK VAADE: OECD arvutused katalaanide rõhumist ei kinnita (4)

Gregorio García Maestro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barcelonas riigi valitsuse esinduse ees meelt avaldanud eraldumismeelne, kelle ingliskeelsed loosungid väitsid, et Kataloonia kannatab rõhumise all.
Barcelonas riigi valitsuse esinduse ees meelt avaldanud eraldumismeelne, kelle ingliskeelsed loosungid väitsid, et Kataloonia kannatab rõhumise all. Foto: Lars Pedersen / TT / Scanpix

«Hispaania röövib meid!» on kataloonia rahvuslaste viimaste aastate kõige karjutum loosung. Väidetavalt ebaõiglane fiskaalsüsteem on üks põhjuseid, miks nad võitlevad iseseisvuse eest.

Kataloonial on väga dünaamiline majandus, mis moodustab ligi 20 protsenti Hispaania SKTst. Riigis on progresseeruv maksusüsteem, mistap jõukamates piirkondades makstakse rohkem makse, mis jagatakse ümber, rahastamaks vaesemates regioonides avalike hüvede ja teenuste pakkumist. Samasugust solidaarsuse ja subsidiaarsuse süsteemi kasutab EL.

Enne praegust poliitilist kriisi nõudsid Kataloonia rahvuslased oma keelele eelisstaatuse andmist, katalaani rahvuse tunnustamist ning rahandussüsteemi, mis oleks samasugune nagu Baskimaal ja Navarras, kes koguvad oma maksud ise. Katalaani rahvuslased ei ole rahul, sest osa nende piirkonnast kogutava raha kulutamise üle otsustab keskvalitsus, mis tähendab, et nemad jäävad sellest ilma.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles