Rajoy lubas artikkel 155 abil korra majja lüüa (2)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil iseseisvuslippu lehvitavad Kataloonia tuletõrjujad on üks neid jõude, kes on ähvardanud õiguskorda looma tulevaid riigi võime mitte aidata.
Pildil iseseisvuslippu lehvitavad Kataloonia tuletõrjujad on üks neid jõude, kes on ähvardanud õiguskorda looma tulevaid riigi võime mitte aidata. Foto: Yves Herman / Reuters / Scanpix

Paarkümmend minutit pärast seda, kui Kataloonia iseseisvusmeelsed parlamendiliikmed olid hääletanud vabariigi väljakuulutamise poolt, andis Hispaania senat loa kasutada korra majja löömiseks põhiseaduse artikli 155 jõudu. Otsuse poolt oli 214, vastu 47 ja erapooletu üks senati liige.

Pärast Barcelona iseseisvushääletust kirjutas peaminister Mariano Rajoy hispaanlaste seas populaarsesse sotsiaalmeediakanalisse Twitter esimese hooga: «Kõik hispaanlased peaksid säilitama rahu. Õigusriik taastab seaduslikkuse Kataloonias.»

Rajoy kutsus õhtuks erakorralisele istungile valitsuse, kes pidi kinnitama kaks asja. Esiteks Kataloonia iseseisvusdeklaratsiooni peale Hispaania põhiseaduskohtule esitatava apellatsiooni. Ning teiseks senatilt heakskiidu saanud artikkel 155 rakendamise. Ajalehe El Pais kohaselt oli plaan seadust rikkunud Kataloonia valitsus ametist eemaldada valmis juba enne südaööd.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles