USA president annab käsu kõigi Kennedy mõrvauurimise dokumentide avaldamiseks (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhiivihoone.
Arhiivihoone. Foto: MARK WILSON/AFP

USA president Donald Trump teatas laupäeval suhtlusvõrgustikus Twitter, et annab käsu kõikide John. F Kennedy mõrva puudutavate dokumentide avaldamiseks.

Trumpi sõnul ei avalikustata ainult dokumentides mainitud elusolevate inimeste nimesid ja aadresse.

Presidendi info kohaselt langetas ta otsuse pärast mitmeid arutelusid, milledes osalesid teiste seas Valge Maja personaliülem John Kelly ja Luure Keskagentuuri (CIA) esindajad.

Trumpi hinnangul on otsus vajalik Kennedy mõrva puudutavate vandenõuteooriate ohjeldamiseks.

USA avalikustas varem sel nädalal 2891 mõrvauurimist puudutavat dokumenti. Trump lükkas siiski mõnede dokumentide avalikustamist edasi muu hulgas Luure Keskagentuuri  ja Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) palvel.

"Mul ei ole täna muud valikut, kui need palved heaks kiita. Muidu võiksin kaasa aidata pöördumatu kahju tekitamise meie riiklikule julgeolekule," kirjutas Trump vastavas määruses.

Väljaande Guardian hinnangul jäeti otsusega avalikustamata sadu dokumente, kuid Trump andis samas julgeolekuagentuuridele käsu edasisi salastamise vajalikkusele 180 päeva jooksul uuesti hinnang anda.

Kennedy mõrvati 22. novembril 1963. aastal ja tema surm on vallandanud hulgaliselt kõige erinevamaid vandenõuteooriaid, mis seavad kahtluse alla, et riigipea tappis üksik püssimees Lee Harvey Oswald.

Valge Maja teatas juba möödunud nädalal, et kavatseb avalikustada võimalikult palju materjali.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles