Luik: kõigile peaks olema selge, et Eestit pole mõtet rünnata (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Jüri Luik
Kaitseminister Jüri Luik Foto: Meelis Meilbaum

Eesti ülesanne on mõjutada poliitiliselt, psühholoogiliselt ja sõjaliselt oponenti, andes mõista, et meid pole mõtet rünnata, ütles kaitseminister Jüri Luik pühapäeval Roostal 37. riigikaitsekursusi avades.

Kaitseminister rõhutas kursuste avamisel peetud kõnes, et sel aastal astus Eesti väga suure sammu edasi meie julgeoleku kindlustamisel, edastas kaitseministeeriumi pressiosakond. Aprillikuust siin paiknevad liitlasväed tugevdavad nii Eesti sõjalist kaitset kui ka heidutust, mis on meie julgeoleku üks peamine alus, sõnas kaitseminister.

«Meie ülesanne on mõjutada poliitiliselt, psühholoogiliselt, sõjaliselt meie oponenti, andes mõista, et Eestit pole mõtet rünnata,» ütles Luik pressiteate vahendusel. «Täna peaks olema kõigile selge, et lisaks meie iseseisvale kaitsevõimele tuleb vastasel tegemist teha liitlasvägedega, sest Eestile tullakse rünnaku korral appi. Raske oleks leida sellest paremat ja selgemat märki kui, et meie liitlased on saatnud oma pojad ja tütred 100 kilomeetri kaugusele Venemaa piirist.»

Kõneledes Euroopa Liidu kaitsevaldkonnas toimuvast tõdes Luik, et ehkki EList ei saa ilmselgelt kunagi sõjalist organisatsiooni nagu NATO, pakub ELis tekkinud uus kaitsepoliitiline hingamine võimalusi Euroopa julgeoleku tugevdamiseks.

Käivitamisel on huvitatud riikide tihedam alaline struktureeritud kaitsekoostöö (PESCO), mis luuakse veel Eesti eesistumise lõpus, detsembrikuus.  

Kõrgemate riigikaitsekursuste eesmärk on tutvustada seal osalevatele poliitikutele, kõrgematele riigiametnikele ja kaitseväelastele, majandus- ja arvamusliidritele, kultuuri- ja haridustegelastele, ajakirjanikele, kolmanda sektori esindajatele Eesti julgeoleku-, välis- ja kaitsepoliitikat ning riigikaitse laia käsitlust, suurendada koostööd ning ühiskondlikku sidusust riigikaitse valdkonnas. Kursuse käigus saavad osalejad ülevaate rahvusvahelisest olukorrast meie piirkonnas, sõjalisest riigikaitsest, siseturvalisusest ja laiast riigikaitsest ning uusimatest arengutest sõjanduses.

Kõrgemaid riigikaitsekursuseid korraldatakse alates 1999. aastast. Kaks korda aastas peetavad kursused on tänaseks läbinud ligi 1800 inimest. Kursuseid korraldab Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles