Lembit Peterson meenutas Aarne Üksküla: tema väärikus, tema lugupidamine, tema toetus

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuurkapital jagas aastapreemiaid. Lembit Peterson.
Kultuurkapital jagas aastapreemiaid. Lembit Peterson. Foto: Liis Treimann

Lembit Peterson ütles lahkunud Aarne Üksküla meenutades, et näitleja puhul on põhiline kvaliteet tema tõetunne ja võime laval peegeldada inimese elu tõdesid ning seda suutis Üksküla teha väga hästi – nii koomiline kui traagiline mask oli tema loomingus alati olemas.

«Ma küsisin temalt, mis on tema arvates elus kõige tähtsam ja see vastus tuli pärast väikest mõtlemist. Ja see mõtlemine oli selleks, et koondada seda õiget vastust, seda õigesti öelda ja see vastus oli, isegi natuke küsiva alatooniga ja tegelikult kindlas teadmises, see vastus oli – armastus,» rääkis kolleeg Lembit Peterson ERRi «Aktuaalsele kaamerale».

«Tema väärikus, tema lugupidamine, tema toetus... sest ta oli inimene, kui ta kedagi toetas, siis ta toetas jäägitult ja lõpuni ja kui see nii ei olnud, siis oli väga raske teda enda poole võita. Aga tema usaldus, tema armastus, tema hoidmine, tema eeskuju, selles, mida ta tegi laval, ja selles, kuidas ta oli elus... nii ma teda tundma sain,» nentis Peterson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles