Rohelised kutsuvad valitsust tunnustama Kataloonia iseseisvust (1)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
People wave Spanish and Catalan flags from a balcony during a mass rally against Catalonia's declaration of independence, in Barcelona, Spain, Sunday, Oct. 29, 2017. Thousands of opponents of independence for Catalonia are holding the rally on one of the city's main avenues after one of the country's most tumultuous days in decades. (AP Photo/Gonzalo Arroyo)
People wave Spanish and Catalan flags from a balcony during a mass rally against Catalonia's declaration of independence, in Barcelona, Spain, Sunday, Oct. 29, 2017. Thousands of opponents of independence for Catalonia are holding the rally on one of the city's main avenues after one of the country's most tumultuous days in decades. (AP Photo/Gonzalo Arroyo) Foto: Gonzalo Arroyo/AP

Erakond Eestimaa Rohelised leiab, et Eesti valitsus ja riigikogu peaks tunnustama iseseisvat Katalooniat.

«Hispaania konservatiivne vähemusvalitsus ei ole midagi teinud rahumeelse lahenduse leidmiseks Kataloonia kriisile. Vastupidi, takistades rahvahääletuse läbiviimist füüsiliselt, keeldudes läbirääkimistest ja ähvardades sunnimeetmetega, on Hispaania võimud teinud kõik selleks, et pinged püsiksid ja kasvaksid,» seisab roheliste edastatud pressiteates.

Rohelised leiavad, et Hispaania peaminister Mariano Rajoy püüab oma valitsuse positsiooni tugevdada diktaatorlike võtetega, õhutab vaenu ja soovib rahva tähelepanu juhtida kõrvale riigi majanduslikelt ja sotsiaalsetelt probleemidelt, mida ta lahendada ei suuda. «Soov ja otsus niisuguse võimu alt täielikult vabaneda peaks olema mõistetav,» leivad rohelised.

«Usume, et Katalooniale leidub Hispaania ja teiste liikmesriikide kõrval koht Euroopa Liidu ühiskodus ning kutsume Euroopa Liidu Nõukogu ja liikmesriike töötama selle nimel. Euroopa Liidul, millele liikmesriigid on loovutanud suure osa oma suveräänsusest, ei ole moraalset õigust jääda pealtvaatajaks, nimetades Kataloonia kriisi Hispaania siseasjaks,» seisab pressiteates.

Kataloonia parlament hääletas reedel iseseisvuse poolt. Selle poolt oli 70 saadikut, 10 hääletas vastu ja kaks sedelit olid tühjad. Iseseisvuse saavutamise jaoks oli vaja 68 poolthäält.

Hääletusel ei osalenud opositsioon, kes pidas seda ebaseaduslikuks ning lahkus saalist. Õigusnõunikud teatasid, et sellisel kujul on hääletus ebaseaduslik. Selle eest hoiatas enne hääletamise algust ka spiiker.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles