Liviko juht: «Estonian Vodka» tähise läbisurumine teenib ühe ettevõtte huve (2)

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liviko juhi Janek Kalvi kinnitusel ei tähenda hüppeliselt kasvanud viinamüük selle joomise kasvu.
Liviko juhi Janek Kalvi kinnitusel ei tähenda hüppeliselt kasvanud viinamüük selle joomise kasvu. Foto: SANDER ILVEST/

Liviko juhatuse esimees pole nõus maaeluminister Tarmo Tammega, et geograafiline tähis näitab toote kvaliteeti ja on seisukohal, et tähise läbisurumine teenib ainult ühe Eesti ettevõtte huve.

Liviko juht Janek Kalvi on seisukohal, et geograafilise tähise läbisurumine teenib Rakveres asuva Estonian Spirits piirituse tehase huve. «Meie seisukohast võttes pole tegemist ju mingisuguse kvaliteeti näitava kriteeriumiga nagu siin meedias on ametnikud oma suurt võidurõõmu ekslikult väljendanud. Kvaliteediga pole siin miskit pistmist. Geograafilise tähise puhul on tegemist tingimustega, mis on defineeritud selliselt, et see peab ja saab olema toode, mis on toodetud Eesti maal ja Eesti piiritusetehase toodangust,» ütleb Kalvi.

Janek Kalvi ütleb, et reedel edastatud pressiteates seisnud info ei ole täpne. Teates seisis, et tähist «Estonian Vodka» saab kasutada siis «kui valmistamisel on kasutatud Eestis kasvatatud toorainest valmistatud etüülalkoholi ning Eesti päritolu vett». Mees sõnab, et näiteks Viru Valge on toodetud 100 protsenti Eesti toorainetest, aga sellegipoolest tähisele ei kandideeri. «Meie kasutame Eesti põllumeestelt ostetud teravilja oma viina tootmiseks. Me kasutame ka Eesti vett viina segamiseks ja Eesti tööjõudu, kuid ainuke asi, mida me ei tee on, et me ei kasuta Eesti piiritusetehase teenuseid,» ütleb juhatuse esimees ja tõdeb, et selle pärast ei saa nemad antud tähist oma viinadel kasutada.

Liviko juhi sõnul on veider, et maaeluministeerium on nii südikalt kaitsnud ühe ettevõtte huve. «Meie oleme oma seisukoha vähemalt välja öelnud ja meie olukorda ei muuda see kuidagi paremaks ega kehvemaks.»

Liviko viinades kasutatav Eesti teraviljast tehtav piiritus tuleb Lätist, kus tootja ostab Eesti müüjatelt teravilja ja müüb edasi Livikole sellest valmistatud piiritust.

Kalvi lisas lõpetuseks, et kui Estonian Spirits ettevõttega peaks midagi juhtuma, siis kukub kogu kontseptsioon kokku. «Selles mõttes on see igat pidi Eesti seisukohast vaadates nõrk teema.»

Reedel teatas maaeluministeerium, et Euroopa Komisjon kiitis heaks Estonian Spirit OÜ ja Remedia ASi taotluse registreerida kaitstud geograafiline tähis «Estonian Vodka».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles