Kiirlaevad võivad jätkata Tallinna lahel ohtlikke lainete tekitamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirlaev Viking FSTR.
Kiirlaev Viking FSTR. Foto: Liis Treimann

Ka uuel navigatsioonihooajal võivad Tallinna lahe sadamaid ning lahel liikuvaid väikelaevnikke ja aerutajaid tabada purustavad ja eluohtlikud lained. Veeteede amet ega ükski õigusakt ei takista selliseid laineid tekitavate kiirlaevadega sõitmist ega piira nende kiirust.

Veeteede ameti meresõiduohutuse teenistuse juhataja Marek Rauk ütles esmaspäeval BNS-ile, et ohutuse seisukohalt pole takistusi Viking FSTR-i taoliste kiirlaevade Tallinna lahel sõitmisel.

«Ohutuse seisukohalt ei näe me takistusi, et sarnased laevad Tallinna lahel sõidavad,» sõnas Rauk. «Veeteede amet hindab laevade ohutust koos Soome kolleegidega ja teeb ka vastavaid regulaarseid ülevaatusi. Eraldi luba laevadel regulaarreisid tegemiseks ja liinileminekuks vaja ei ole, kui laev on ülevaatuse läbinud ja vastab kõikidele ohutusnõuetele.»

Praeguseks sõitmise lõpetanud Viking FSTR põhjustas tänavu suvel Tallinna lahel suuri laineid, ohustades randades suplejaid ja lõhkus lennusadama slipilt vette lastavaid väikelaevu, samuti Aegna sadamas seisvaid aluseid. Eesti Teaduste Akadeemia president ja mereteadlane Tarmo Soomere on öelnud, et selline olukord on lubamatu ja Tallinna saabuv kiirlaev peaks ohutuse tagamiseks kiiruse maha võtma enne Aegna saart.

Rauk ütles aga, et veeteede amet ei pea Tallinna lahel laevadele piirangute kehtestamist vajalikuks. «Oleme ka varem kinnitanud, et Tallinna lahel piirangute kehtestamist laevade liikumiskiirusele ei pea me hetkel vajalikuks, selles tugineme meie enda riskihinnangutele. Küll oleme aga laevafirmadega, sealhulgas Viking Line´iga rääkinud läbi, et alused valiksid sobivama teekonna ja aja, et lainete tekitamine oleks minimaalne. Seda on Viking Line ka teinud,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles