Toiduained, mis kiirendavad ainevahetust

Angela Blumkvist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Volkmar / Panther Media / Scanpix

Ainevahetuse kiirendamiseks on müügil mitmeid lisandeid, kuid oma toidulauda korrigeerides võid säästa nii raha kui tervist.

Vesi on tervise ja kaalu kontrollimise kõige olulisem osa. Ilma piisava veeta ei saa organism kaloreid korralikult põletada. Juues pool liitrit vett, kiirendab see järgmise kümne minuti jooksul ainevahetust 30 protsendi võrra ning kiirem ainevahetus säilib kuni 40 minutit. Erinevad uuringud soovitavad juua päevas kaheksa klaasi vett, tänu millele põletad päevas 100 kalorit rohkem.

Kohvil on mõneti kehv maine tervislikkusest rääkides, kuid juues tassi kohvi hommikul, kiirendab see sinu ainevahetust. Ühe uuringu kohaselt kiirendab tass kohvi ainevahetust lausa 24 tunniks, samal ajal kaloreid põletades. Rohkem kiirendas kohv saledate naiste ainevahetust, kuid muutust oli märgata ka ülekaaluliste naiste puhul. Kuigi kohv aitab ainevahetusele kaasa, siis on inimestel kofeiini taluvuse piir väga erinev. Liigne tarbimine võib viia ärevushäirete ja kõrge vererõhuni.

Vürtsikas toit on samuti levinud abimees, eriti erinevad piprad. Pipar sisaldab koostisosa, mis tõstab keha temperatuuri. See paneb ainevahetuse kiiremini tööle. Lisaks säilib täiskõhutunne kauem, tänu millele sööd vähem.

Piim on ilmselt selle nimekirja suurim üllataja. Lehmapiim aitab kiirendada ainevahetust ja suurendada rasvapõletust. Teadlased soovitavad, et kui tarbida mõõdukalt kaltsiumit (piima), siis aitab see vähendada ülekaalu riski 70 protsenti.

Kookosõli on viimasel ajal olnud toitumismaailma kuningas. Tervislikkuse tõttu au sees olev kookos on hea ka ainevahetuseks. Kookosõlist saadav energia läheb otse kasutusse, mitte ei ladestu rasvaks. Kui organism kasutab mingit ainet energia tootmiseks, kulutab see kaloreid ja kiirendab ainevahetust.

Allikas: TheList

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles