Lahked inimesed saavad uue kuu algusest põgenike lastele taas kingitusi teha (1)

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenike lastele kampaaniaga kokku kogutud kingipakkide üle andmine selle aasta alguses Jordaanias.
Põgenike lastele kampaaniaga kokku kogutud kingipakkide üle andmine selle aasta alguses Jordaanias. Foto: Erakogu

Kolmandat aastat järjest saab kogumisaktsiooniga «Täht Idas» novembrikuust alates üle terve Eesti  toimetada Sõbralt Sõbrale kauplustesse ja kirikutesse kingipakke. Pakid on mõeldud Süüria ja Iraagi põgenike lastele Jordaanias ning Gruusias.

Koos Läti ja Leeduga on kolme riigi peale plaanis teha 6000 kingitust. Eelmisel aastal jõudsid kingitused 3700 lapseni, Eesti pakkidest oli seal üle kuuesaja. Nagu eelmisel aastal, saab Tartus pakke novembri lõpuni toimetada kõikidesse Sõbralt Sõbrale kauplustesse ning Pauluse ja Maarja kirikusse.

Need inimesed, kes soovivad põgenike lastele rõõmu valmistada, tuleks kingipakk mahutada keskmisesse kingakarpi. «Täht Idas» Eesti koordineerija Nelli Vassila sõnul võiks pakk sisaldada mängulooma, karamellikomme, hügieenitarbeid, sokke ja midagi meisterdamiseks.

Pakki ei tohiks panna vedelikke, kuna need ei lähe tollist läbi. Samuti pole soovitatav kinkida šokolaadikomme, kuna need sulavad. Mänguasjade valikul peaks olema inimene tähelepanelik, et kingakarpi ei satuks esemed või mänguasi, mis kujutaks koera või siga, kuna neid peetakse sealses kultuuris mustadeks loomadeks. Isalmi kultuuris pole sobilik kujutada samuti inimest ning seetõttu ei tohiks kinkida nukku.

Pakile tuleb peale märkida, mis vanuses tüdrukule või poisile see on mõeldud. Samuti tuleb annetada veokuludeks paki kohta viis eurot.

Vassila käis ise selle aasta veebruaris koos Läti ja Leedu poolsete eestvedajatega Jordaanias ja Süüria piiri ääres ühes laagris kinke jagamas. «See kinkide üle andmine oli nende jaoks üks suur pidupäev. See pole jõuluvana tulekuga võrreldav,» rääkis ta. Lisaks kinkide jagamisele pakuti lastele ja vanematele mitmetunnist programmi, mis sisaldas erinevaid etteasteid ja mänge.

Vassila sõnul võeti kõik kingitused suure hurraaga vastu ja ta pole näinud ühtegi reaktsiooni, et kingid poleks meeldinud. Osa lapsi oli tema kinnitusel õnnelikud ka selle üle, et said uued sokid või hambapasta.

Üks osa selle aasta pakke peaksid lasteni jõudma 2018. aasta kolmekuningapäevaks. Kinkide jaotamise periood on kokku kolm kuud. Täpsema informatsiooni kingituste tegemise kohta leiab kampaania kodulehelt www.starintheeast.net.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles