Ratas: ma soovin Urve Palo toetada (3)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo.
Urve Palo. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Peaminister Jüri Ratase sõnul on Urve Palol kogu valitsuse toetus, hoolimata viimase miili lahenduse loomisel tehtud ootamatust kannapöördest.

«Ma soovin Urve Palo toetada,» ütles Ratas Vikerraadio saates «Stuudios on peaminister». «Ma arvan, et mitte Urve Palol ei ole ainult minu, vaid kogu valitsuse toetus,» lisas Ratas. 

«Et inimestele kiire internet jõuaks, loomulikult on sellel toetus. Kui on tekkinud lisainformatsiooni, kui on tekkinud lisahuvilisi, kes võivad oma panuse tõttu seda viimast miili viia kiiremini metsataludesse, siis tasub seda korra kaaluda. Ma saan aru, et te tahate küsida, et kas peaminister hakkab Urve Palo avaldust kuskile viima, ei hakka, vastupidi. Kindlasti ma toetan tema tegevust selles, et kiiret internetti üle Eesti võimalikult kiiresti välja arendada. »

Ratas rääkis saates, et digitaalne areng ja erinevate e-teenuste võimaldamine on olnud valitsuse üks olulistest seisukohtadest. «Järjest enam me näeme inimesi, kes tegelikult soovivad kaugtööna teha tööd, väljaspool keskusi, heas mõttes selles metsatalus, et see kiire internet oleks seal olemas. Ja mul on hea meel, et need ei ole olnud ainult puhtad laused või sellised retoorilised pealkirjad või sõnad, vaid on olnud reaalne tegevus selleks.»

Ratas rõhutas, et see on kirjas riigieelarves, et järgmisel aastal eraldatakse 10 miljonit, ülejärgmisel aastal veel 10 miljonit. «Loomulikult see ei lahenda lõplikult seda niinimetatud viimase miili temaatikat, aga see on oluline samm selle lahendusse edasi.» 

Ratas jätkas, et Euroopa Liidu reeglite kohaselt on riigiabi jaoks tarvis luba, mille taotlemine võtab aega. Ratase sõnul on maksumaksja jaoks kõige tähtsam, et lahendus oleks kõige kiirem ja soodsam ja seetõttu tuleks lahendus leida avaliku konkursi käigus. Ratas lisas, et nüüd on ettevõtjatel tekkinud ka endal suurem huvi investeerida.

«Nüüd on küsimus selles, et kuidas neid jõudusid kõige õigem on ühendada. Kokkuvõttes ei ole küsimus selles, kas seda teha üht- või teistmoodi. Küsimus on selles, et seda teha võimalikult operatiivselt, et selle rahahulga, selle investeeringu hulga eest saaks võimalikult palju leibkondasid või inimesi endale kiire interneti.»

Ratas lisas, et Urve Palo on andnud ülevaate mõni nädal tagasi ja otsuse juurde peab valitsuskabinet tulema lähinädalatel. «Kui me valime teistsuguse finantseerimisskeemi kui seni, siis loomulikult kabinet peab sellele oma heakskiidu andma. Seda ütles ka Urve Palo eelmisel neljapäeval, kui ta andis vabariigi valitsuse pressikonverentsi.»

Möödunud teisipäeval tõi Postimees avalikkuse ette, kuidas ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo tegi ootamatu kannapöörde: omavalitsuste projektid jäetakse ilma neile sotside võimule tulekust saadik lubatud 20 miljonist eurost ülikiire interneti viimiseks maaelanikeni ning selle summa võivad saada hoopis Elektrilevi ja Telia. Omavalitsused on juba lubanud Palolt ka mitmesaja tuhande euroni ulatuvaid kulutusi sisse nõuda.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles