Versailles’st visati välja ajaloolane, kes tegi sõpradele eraekskursiooni inglise keeles (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Versailles' palee
Versailles' palee Foto: Topography / Scanpix

Prantsusmaal lahvatas skandaal kunstiajaloolase ümber, kes Versailles’ palees tegi oma sõpradele eraekskursiooni inglise keeles ja selle tõttu visati muuseumist välja.

Prantsuse meedia teatel on väljavisatu Prantsuse 18. sajandi kunsti ekspert, 33-aastane Marie-Noëlle Grison, kes töötab Hollandis Amsterdamis Rijksmuseumis.

Ta külastas koos sõpradega Versailles’i paleed, et neile seal näha oleva kunsti kohta selgitusi jagada.

Versailles
Versailles Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

Kuningas Louis XIV koduks olnud palee, mis asub Pariisi edelaosas, juhtide teatel ei saa nad lubada eraviisilisi giidiga ekskursioone, kuna see rikub teiste külastajate kogemuse. Lubatud on vaid Versailles’ ametliku giidiga ekskursioonid.

Versailles
Versailles Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

Grison oli Prantsusmaa ühes kuulsamas muuseumis koos kolme ameeriklasest sõbraga, jagades neile selgitusi kuningas Louis XVI mööblivalmistaja André-Charles Boulle’i loodu kohta, kui nende juurde astus turvatöötaja, kes teatas, et ingliskeelsed eraselgitused on keelatud.

Versailles' kapp 18.sajandist
Versailles' kapp 18.sajandist Foto: General/Scanpix
Versailles' , kuninga kabinet
Versailles' , kuninga kabinet Foto: General/Scanpix

«Turvatöötaja sõnas, et mul ei ole õigus rääkida inglise keeles ega anda selles keeles kunsti kohta selgitusi, kuna ma ei ole ametlik giid. Ma üritasin selgitada, et olen koos sõpradega ja ma ei saa giidiks olemise eest raha. Ta ei saanud aru ja ütles, et mul tuleb kohe lahkuda,» meenutas naine.

Versailles' maalid
Versailles' maalid Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

Grison üritas end kaitsta ja sõnas, et keegi ei saa keelata tal oma teadmisi jagada ning ta tahtis ka turvatöötajale anda muuseumis oleva kunsti kohta selgitusi, kuid mees kutsus kohale kolleegid, kes naise ja ta kaaslased välja saatsid.

Näitus Versailles'is
Näitus Versailles'is Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

Grison kirjutas juhtunust sotsiaalmeedias, kus sai palju vastukaja, milles  kunstieksperdi ja ta sõprade väljaviskajad hukka mõisteti.

«Kui ma Versailles’ i palees oma lastele ise selgitusi jagan, kas ka meid visatakse välja?,» küsis üks naine Twitteris.

Rõivanäitus Versailles'is
Rõivanäitus Versailles'is Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

Versailles’ juhid reageerisid sotsiaalmeedia rünnakule ja esitasid vabanduse, kuid rõhutasid, et turvatöötajad käitusid vastavalt reeglitele ega teinud mitte midagi valesti.

Samas lisati, et üha enam külastavad Versailles’id isehakanud giidid, kes segavad palgaliste giidide tööd.

Versailles
Versailles Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

«Me ei saa täiesti keelata ära, kui keegi, kes mõnevõrra kunsti tunneb, annab ka oma perele või sõpradele selgitusi, kuid need peavad jääma üksikjuhtumiteks, mitte korduma. Ka ei ole reegleid, mis nõuaksid külastajatelt täielikku vaikust ja nähtava mittekommenteerimist,» teatasid muuseumi esindajad.

Versailles
Versailles Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

Prantsusmaal kaitstakse väga oma kultuuripärandit ja jälgitakse, et keegi ei jagaks vales kohas valesid selgitusi.

Reeglite kohaselt tohivad seal lisaks professionaalsetele giididele ekskursioone teha ja selgitusi jagada kooliõpilaste gruppe juhendavad õpetajad, konverentside giidid ja muuseumi kuraatorid.

Kui tellida Versailles’is giidiga ekskursioon ja grupis on palju inimesi, siis maksab see iga inimese kohta seitse eurot. Ühe inimese pilet privaatgiidiga maksab 15 eurot.

Aastas külastab seda muuseumi umbes seitse miljonit inimest.

Versailles' loss
Versailles' loss Foto: Topography/Scanpix
Versailles' lõunapoolne aed
Versailles' lõunapoolne aed Foto: Topography/Scanpix
Versailles' palee
Versailles' palee Foto: Topography/Scanpix
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles