Pildid: Putin arutab Iraani liidritega tuumaleppe tuleviku üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa president Vladimir Putin kohtub täna Teheranis Iraani liidritega. Kohtumine toimub ajal, mil USA president Donald Trump on ajanud suhted Teheraniga väga teravaks oma sooviga Iraani tuumaleppest loobuda.

Ajatolla Ali Khamenei.
Ajatolla Ali Khamenei. Foto: HO/AFP/Scanpix

Putin reisib täna Teherani, kus kohtub Iraani presidendi Hassan Rouhani ning usujuht ajatolla Ali Khameneiga.

Kohtumisel keskendutakse tuumaleppele, koostööle Süürias ja ka majanduslikele sidemetele. Putin osaleb ka kolmepoolsel kohtumisel Venemaa, Iraani ja Aserbaidžaani vahel.

Kolmepoolsel kohtumisel arutatakse muu hulgas ka rongiühenduse tekitamist Venemaa, Aserbaidžaani ja Iraani vahel. Aserbaidžaani president Ilham Alijev avas sarnase projekti esmaspäeval, mis ühendab omavahel Aserbaidžaani pealinna Bakuu ja Türgi.

Trump keeldus oktoobris heaks kiitmast 2015. aastal sõlmitud Iraani tuumalepet, mis sõlmiti USA, Prantsusmaa, Venemaa, Saksamaa, Suurbritannia, Hiina ja Iraani vahel. Trumpi sõnul on Iraan lepet mitu korda rikkunud. Kõik ülejäänud osapooled on veendunud, et Iraan on oma kohustusi täitnud.

USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix

Putin on tagasi lükanud Trumpi pakkumise tuumaleppe tingimuste muutmiseks. Eile sõnas Venemaa välisminister Sergei Lavrov, et USA ettearvamatu käitumine teeb neid murelikuks.

Venemaa ja Iraan on liitlased ka Süürias, kus mõlemad toetavad president Bashar al-Assadi režiimi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles