Kataloonia tagandatud president ei julge koju naasta (12)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont. Foto: YVES HERMAN/REUTERS/Scanpix

Kataloonia tagandatud president Carles Puigdemont ei naase Belgiast Hispaaniasse kinnipidamise ohu tõttu, sõnas tema advokaat.

Advokaat Paul Bekaerti sõnul olevat Puigdemont seda talle väitnud. Nüüd oodatakse ära edasised reaktsioonid Hispaania võimude poolt.

Hispaania kõrgeim kriminaalkohus teatas eile, et on esitanud Kataloonia tagandatud presidendile Carles Puigdemontile ja tema valitsuse liikmetele kohtukutse seoses nende suhtes alustatud piirkonna iseisesvuspüüdlusi puudutava juurdlusega.

Hispaania prokuratuur esitas Kataloonia valitsuse tagandatud liikmetele ja parlamendi juhtivliikmetele süüdistuse mässus, ässitustegevuses, võimu kuritarvitamises ja kelmuses, teatas peaprokurör esmaspäeval. Mässus süüdimõistmise korral võib Hispaanias isikuid karistada kuni 30 aastase vangistusega.

Hetkel viibib Puigdemont Brüsselis. Tema advokaadi sõnul on suur võimalus, et tagandatud Kataloonia president peetaks kinni, kui ta Hispaaniasse naaseks.

Kataloonia tagandatud liider Carles Puigdemont eile Brüsselis.
Kataloonia tagandatud liider Carles Puigdemont eile Brüsselis. Foto: YVES HERMAN/REUTERS/Scanpix

Sama advokaat on tegelenud mitmete juhtumitega, mis puudutavad Hispaania baske ja nende juhtumite puhul toimus ülekuulamine Belgia kohaliku politsei poolt. Sama nõudis advokaat täna ka Puigdemonti juhtumiga seoses. 

Puigdemont viibib enda sõnul Brüsselis julgeolekukaalutlustel. Samuti loodab ta Euroopa institutsionaalses südames Kataloonia teemat selgitada. Tema ja teised Kataloonia tagandatud liidrid on valmis Hispaaniasse naasma vaid juhul, kui neile tagatakse sõltumatu kohtumõistmine.

Puigdemont ja mitu tema valitsuse ministrit lahkus Katalooniast Belgiasse pärast seda, kui Hispaania keskvalitsus teatas autonoomse piirkonna Madridi otsekontrollile allutamisest ning regiooni valitsuse vallandamisest. Sellele eelnes Kataloonia parlamendi otsus piirkond iseseisvaks kuulutada.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles