Lugeja kiri: sertifikaadi uuendamine on lõputu õudus (11)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart.
ID-kaart. Foto: Erik Prozes / Postimees

Postimehele saatis kirja lugeja, kes on juba mitu päeva tulemuseta üritanud sertifikaati uuendada. Avaldame kirja muutmata kujul.

«Kui kohalike valimiste aegu kiideti poliitikute poolt e-riiki ja teatati, et ID-kaardiga valimisel pole mingit turvariski, siis kummastav oli kuulda, et nüüd on äkki turvarisk käega katsuda ja tuleb kiiresti sertifikaate uuendama asuda.

Koguni nii kiire oli, et soovitati katsetada öötundidel, mil üritajaid vähem. Paraku osutus soovitus mõttetuks, sest asjaomane server oli järjekindlalt umbes. Sama lugu jätkus hommikul ja päeval.

Läbimurdmine infotelefoni liinil osutus naljaviskamiseks helistaja arvel. Tore oli kuulata, et kõne eest võetakse tasu vastavalt tariifile. Kui lõpuks õnnestus ühendust saada, siis selgitati, et pole häda midagi, aega olevat uuendamiseks poole novembrini. Id.ee kodulehel on aga kirjas, et aega on novembri alguseni. Aru saab sellest segadusest ilmselt hiromant.

Lohutuseks teatati sedagi, et äsja on üles saadud parem versioon tarkvarast, laadige alla ja läheb vast paremini. Öeldud-tehtud. Tagajärjeks oli teade «connection closed». Mis nüüd teha – ennist oli hoiatatud, et protsessi ajal ei tohi ühendust katkestada.  Infotelefon oli blokeeritud, id.ee kodulehel ei olnud selle probleemi lahenduseks sõnagi ja meilile lubati vastata kahe päeva jooksul.

Pärast seda, kui kõrvad pilli lõid teatest, et teenindajad on hõivatud, õnnestus lõpuks rõõmus informaator liinile saada. Näpunäite kohaselt võis programmi kinni panna. Aitäh, aitab seks korraks. Pessimist ütleks, et hullemaks minna ei saa, kuid optimist arvaks, et saab ikka küll.

Olgu kiidetud majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ja tema allasutus RIA! Elagu koalitsioon ning reformaatorid! Meie e-riigi lõppematut kuulsust andke meile tänapäev!

Head ööpäevaringset sertifikaadijahti, (unetud) kodanikud!»

Vaata, kuidas õnnestus sertifikaadi uuendamine Postimehel!

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles