Haruldane juhus: Hiina president saatis Põhja-Korea diktaatorile sõnumi (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Koreast põgenenud inimesed hoidmas plakatit, mis süüdistab Xi Jinpingi Kim Jong-uni ihukaitsja olemises.
Põhja-Koreast põgenenud inimesed hoidmas plakatit, mis süüdistab Xi Jinpingi Kim Jong-uni ihukaitsja olemises. Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix

Hiina president Xi Jinping saatis Põhja-Korea liidrile Kim Jong-unile eile sõnumi, teatas Pyongyangi ametlik uudisteagentuur täna. Tegu oli Xi esimese sõnumiga Kimile rohkem kui aasta jooksul. 

See annab märku võimalikust pingete leevendamisest kahe riigi vahel. Kuigi Peking ja Pyongyang omavad pikki liitlassuhteid, on Põhja-Korea viimasel ajal Hiina kannatuse proovile pannud.

Eilne Xi sõnum oli vastus Kimi poolt eelmisel nädalal saadetud õnnitlusele. Kim õnnitles Xi-d presidendina teise ametiaja kindlustamise puhul ja lootis, et nende omavaheliste suhete arengust võidavad mõlema riigi inimesed.

Xi Jinping.
Xi Jinping. Foto: Top Photo/Sipa USA/Scanpix

«Ma loodan, et uues olukorras pingutab Hiina koos Põhja-Koreaga, et kahe partei vahelisi suhteid arendada, luua kahe riigi vahele jätkusuutlikku usaldusväärsust ning stabiilset arengut,» lausus Xi Põhja-Korea KCNA uudisteagentuuri sõnul, pöördudes Kimi poole tiitliga «seltsimees esimees».

Viimati teatas KCNA Xi poolt saadetud teatest eelmise aasta juulis. Ekspertide sõnul on vastastikused avaldused praeguste liidrite vahel väga haruldased olnud.

Kuigi Peking ja Pyongyang on ajaloolistel põhjustel tähtpäevadel õnnesoove vahetanud, siis sel aastal jäeti sümboolne žest tegemata.

Riikide suhted arenesid Korea sõja ajal, mil Hiina toonane liider Mao Zedong saatis miljonid niinimetatud vabatahtlikud sõtta USA poolt juhitud ÜRO vägede vastu. Mao nimetas kahte riiki ülimalt lähedasteks liitlasteks.

Peking on muutunud oma naabrite suhtes viimasel ajal kannatamatuks ning on kindlalt toetanud viimaseid ÜRO sanktsioone. Põhjused peituvad Põhja-Korea tegevuses - Hiinat häirisid mitmed raketikatsetused ja Põhja-Korea kuues tuumakatsetus septembris. 

Kim Jong-un.
Kim Jong-un. Foto: KCNA/Reuters/Scanpix
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles