Soomes toetavad eraettevõtted sporti neli korda vähem kui Rootsis

Karl Rinaldo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laskesuusatajat Mari Laukkaneni toetab Soome juhtiv puidutööstusettevõte Stora Enso.
Laskesuusatajat Mari Laukkaneni toetab Soome juhtiv puidutööstusettevõte Stora Enso. Foto: Andrei Anosov/Russian Biathlon U/Scanpix

Soome rahvusringhääling YLE tellis uuringu, kus selgus, et meie põhjanaabrite suurettevõtted eelistavad individuaalalade sportlaste asemel toetada pigem võistkondi, noorte- ja lastesporti ning spordiüritusi. Soome kümme suuremat eraettevõtet spondeerivad kokku vaid seitset üksikalade sportlast.

Eraettevõtted toetasid eelmisel aastal Soome sporti 137 miljoni euroga. 45-50 miljonit sellest rahast läks jäähokile ning veidi alla 20 miljoni jalgpallile. Norras oli kogutoetus spordile aga 350 ja Rootsis suisa 550 miljonit eurot.

Uuringu läbi viinud firma Sponsor Insight juhi Klaus Virkkuneni sõnul polnud tulemustes midagi üllatavat.

«Soomes on juba pikemat aega olnud trend, et üksikalade sportlasi ei toetata nii palju kui Rootsis või Norras. Ütleksin, et põhjus on usalduses. Firmad ei näe potentsiaali, mille individuaalalade sportlaste toetamine võib kaasa tuua. Kui sponsorlust teha õigesti, on ühe sportlase personaalne toetamine tegelikult üks edukamaid firma reklaamimise viise,» ütles Virkkunen. 

Virkkuneni sõnul on Soome spordi spondeerimise suundi mõjutanud tugevalt Lahti 2001. aasta suusatamise MM-i dopinguskandaal.

«Lahtis toimunu põhjustas meie spordisponsorluses viie kuni kümne aasta pikkuse mõõna. Nii mõnigi suurettevõtja ei võtnud enam riski individaalalade sportlast toetada,» selgitab ta. Loos tuuakse näiteks tanklakett Neste, kes spondeeris kuni 2001. aastani tänaseks meie seast lahkunud suusatajat Mika Myllylät. Uuesti asusid nad sportlasi toetama alles 12 aastat hiljem.» 

«Norras on samal ajal inimestel täiesti ükskõik sellest, et nende sportlane on välismaal süüdi mõistetud. Therese Johaug avab kauplusi ja inimesed imetlevad teda. Seal on teistsugune arvamus üksikalade tegijatest ja sellest, kuidas neid dopingusüüdistuste korral kohelda,» lisas Virkkunen.

Näiteid Soome suurettevõtete sponsorlusest: 

Neste: Antti Autti (lumelauasõit), Teemu Suninen (ralli)

Kesko: Henri Kontinen (tennis)

Stora Enso: Mari Laukkanen (laskesuustamine)

Kone: Mikko Ilonen (golf)

Ilmarinen: Mika Poutala (kiiruisutamine)

*Esikümnesse kuuluvad Nokia, Outokumpu ja Sampo ei toeta sporti üldse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles